Епизод шест от първи сезон на "Домът на дракона" (House of the Dragon) бе излъчен преди няколко дни и по традиция всички фенове на света на Game of Thrones говорят за случилото се в него.

"Домът на дракона" (House of the Dragon), епизод 6 и какво издава тийзърът за него

Голям скок във времето и нови лица в главните роли в "Домът на дракона"

Мили Алкок отстъпва ролята на Ренира Таргариен на Ема Д'Арси

Както и за лекото объркване, което вероятно е настанало в първите няколко минути от епизода заради 10-годишния скок във времето и най-вече в промяната на актьорите, които влизат в ролите на Алисент Хайтауър и Ренира Таргариен.

Разбира се, не само тези два персонажа претърпяха пълна промяна, но и тези на Лена Веларион (Нана Блондел) и брат ѝ Ленор (Джон Макмилиан). Имаше поредните сцени на раждане, но една смърт ни прикова вниманието. За да няма разочаровани от спойлерите, които следват, препоръчваме на всеки, който не е гледал изминалите епизоди, да спре с четенето.

В шести епизод видяхме как Ренира Таргариен (Ема Д'Арси) е уредила живота си е вече е майка на цели три деца. Нейният чичо Демън, който в предните епизоди ясно показа, че има пристрастия към нея, също не е скучал през тези 10 години.

Той се е оженил за Лена Веларион и дори са им се родили близнаци. Като в епизода и техните деца трябваше да станат три. Но раждането на Лена не мина както трябва и Демън (Мат Смит) бе изправен пред същия избор като брат си Визерис в първи епизод. Той трябваше да избере дали да спаси бебето, с което да погуби съпругата си.

Е, до този му избор така и не се стигна, защото видяхме как Лена като силна и непоколебима жена избра смъртта, заповядвайки на дракона си Вхагар да я изпепели. Дракарис! Тук може само да се спекулира защо е направила този избор.

Според CNET, единият вариант е, че не е пожелала мъж да вземе решението да отнеме живота ѝ в преследването на наследник от мъжки пол. Но другият вариант е, че Демън е избрал да спаси нейния живот, с което тя по някаква причина не е била съгласна.

Още по-интересното обаче е, че смъртта на Лена в книгата на Джордж Р.Р. Мартин "Огън и кръв" далеч не е толкова драматична. Според Men's Health в книгата раждането на Лена също е било трудно, но тя все пак е успяла да роди. Но обезобразено дете, което е починало едва час след раждането си.

"Домът на дракона" (House of the Dragon), Белия червей, Мисария и кой е тайният шпионин от четвърти епизод

Кой е Белия червей от "Домът на дракона"

Ето какво знаем за новия опасен шпионин и доносник във Вестерос

Следващите няколко дни тя е прекарала в неутешима мъка и треска, които в крайна сметка са станали причина за смъртта ѝ. В "Домът на дракона" обаче съдбата ѝ е леко променена, а смъртта ѝ направена доста по-зрелищна и героична.