Вече е готов сценарият на приключенския трилър "София", фокусиращ се върху социално-икономическите проблеми на България през последните 17 години.

Екипът, който работи денонощно от двете страни на океана, твърди че новата продукция ще си съперничи с приключенски филми от величието на „Аферата Томас Краун" и „Индиана Джоунс".

Автор на сценария е не кой да е, а самият Рон Бас - човекът, създал най-вълнуващите и рейтингови холивудки истории : "В какво се превръщат мечтите", "Сватбата на най-добрия ми приятел", "Рейнман", „Клопка", „Втора майка".

В момента продуцентитите преговарят с мениджърите на изкусителната британка Катрин Зита-Джоунс за ролята на главната героиня - силна жена, която е напуснала България и след години се връща към корените си, замесвайки се в политически интриги.

За втората женска роля създателите на филма са набелязали Ума Търман, или Камерън Диас, а ролята на привлекателен генерал най-вероятно ще вземе Клайв Оуен.

Симпатичен професор по археология пък е прототип на Николай Овчаров. През лятото професорът заведе гостите на Перперикон. Тогава американците от Меката на киното направо онемяха пред гроба на Орфей.

„Усещането да стъпваш, макар и на пръсти, по тези свещени за цивилизацията ни земи, е уникално. Затова целият свят трябва да чуе и види къде се намира България и какви хора живеят в нея. Защото нацията все още продължава да бъде обезверена", коментира Ралица Хофщетер от филмовата компания "Супернова", която заедно с Джеси Стийл е съпродуцент на проекта.

Един от инвеститорите на проекта, както и генератор на идеи, е банкерът Левон Хампарцумян

Големият въпрос сега е кой ще бъде режисьорът на този невероятен проект. Най-вероятно отново ще е светило от меката на филмовата индустрия.