Новините за нови софтуерни програми, които по невидим начин проникват в най-различни устройства, стават все по-чести, а хакерите - все по-креативни. 

Apple, Райън Пикрен и защо компанията изплати 100 500 долара на студент по киберсигурност

Защо Apple плаща 100 500 долара на студент-хакер

Открит е пробив в iPhone и Mac

Нито iOS, нито Android, нито популярните операционни системи за компютри осигуряват пълна защита срещу проникване в устройствата ни, но пък често има признаци, които могат да издадат хакерска намеса в телефона ни. 

От компанията за киберсигурност VPNOverview наскоро споделиха кои са десетте най-често срещани признака, че телефонът ни е бил инфектиран с вирус или опасен софтуер.

Снимка 595547

Източник: iStock

Признаци на активност в режим на готовност

Ако телефонът ни е заключен и в стендбай режим, но чуваме звуци без ясен източник или присветне светкавицата, може би нещо не е наред. 

Съветът е да проверим кои приложения са останали отворени и дали звукът не е от някое тяхно известие. 

Звуци по време на разговор

Странни и машинни звуци по време на разговор често се дължат на обикновени смущения в мрежата, но могат да бъдат и знак за пробив в устройството, казват от VPNOverview. 

Снимка 595550

Източник: iStock

Бавно изключване

Често софтуерните вируси предполагат наличието на процеси във фонов режим, които пречат на телефона да се изключи бързо. 

Бързо падане на батерията

Тъй като при по-старите модели смартфон батериите така или иначе падат прогресивно по-бързо, е добре да проверим в менюто на телефона на колко цикъла е батерията и какъв процент от пълния й капацитет е използваем. 

Снимка 595548

Източник: iStock

Ако “здравето” на батерията изглежда наред, но тя все пак се изразходва твърде бързо, може би отново става дума за “невидими” приложения във фонов режим. 

Непознати приложения

Добра практика е често да преглеждаме списъците си с приложения и всички папки на десктопа, защото някои спайуер програми се крият именно като най-обикновени приложения. 

Необяснимо висок трафик на данни

Някои хакерски програми могат да извлекат десетки гигабайти данни от телефона ни, но този процес генерира доста интернет трафик през мобилната мрежа на телефона. 

Снимка 595546

Източник: iStock

Ако сме с неограничен откъм интернет пакет, можем регулярно да следим през настройките на телефона трафика, който генерираме, за да подсигурим, че не се случва нищо нередно. 

Прегряване

Прегряване на телефона без ясна причина, особено когато не го ползваме и е с тъмен екран, може да бъде знак, че има приложения, които продължават да работят. 

В този случай е добре да проверим дали има такива, които не сме отворили ние. 

Странни съобщения

Едни от най-честите пробиви се случват чрез съобщения и линкове в съобщения, които много хора за съжаление кликват. 

Снимка 595549

Източник: iStock

Ако получим съобщение от непознат номер, особено такова с линк в него, едва ли идва от безопасен източник. 

Неочакван рестарт

Спонтанно рестартиране на телефона също е знак, че има вероятност за външна намеса в системата. 

Всичко е бавно

Хубаво е да държим максимално малко отворени приложения, защото така телефонът работи по-бързо. 

Пътуванията, бордните карти, социалните мрежи и как да опазим личните си данни

Защо е опасно да показваме бордната си карта в социалните мрежи

И до какво може да доведе това

В случай, че всички приложения са затворени, но телефонът “цикли” повече от обичайно и отварянето на менюта и нови приложения е бавно, може би ресурсите на телефона отиват към невидими приложения и процеси.