Във времена, в които от две години насам сме ограничени в пътуванията, е съвсем естествено да ни се прииска да се похвалим при всяка нова възможност за посещение в чужбина. А какъв по-оригинален начин от това да качим снимка на бордната си карта в социалните ни профили.
Макар и в мрежите все по-рядко да ни попадат подобни, ако се замислим, най-вероятно ще трябва да признаем, че и ние сме качвали поне веднъж такава.
Оказва се обаче, това е нещо, което със сигурност не бива да продължаване да правим. Не само че не е желателно, а дори задължително. Причината за това е много основателна. Обясняват я експерти по сигурността, на които няма как да не се доверим.
Източник: iStock
Разбира се, всичко е заради личната ни неприкосновеност. Всеки, пътувал със самолет, знае, че бордната карта съдържа информация за пътниците - име, номер на полет и място. Но едва ли сме подозирали, че в този документ има и повече лични данни.
Всъщност, от баркода могат да бъдат извлечени информация за идентификацията ни, както и контактите ни. Така се разбира не само кои сме, но и къде точно отиваме. Може да се достигне даже и до данните от шофьорската ни книжка и паспорта.
Дори и да не искаме да ги споделяме, те са абсолютно изискване и за авиолиниите, и за летищата. Няма как и да не им ги предоставим при резервиране на полет.
Източник: iStock
Затова и трябва да сме особено внимателни с издадената ни бордна карта - попадне ли в грешните ръце, а дори и качвайки снимка в Instagram или Facebook, недоброжелателни хора могат да се доберат до телефонния ни номер, номер на паспорт и лична карта и да използват тази информация.
Така могат да ни атакуват онлайн, като проникнат в профилите ни, или пък да извършват измами, като откраднат нашата самоличност.
Това е и причината да се въздържаме да излагаме на показ бордната си карта, особено баркода й. Затова и споделянето на снимка в социалните мрежи, колкото и невинно да изглежда, не би ни направило услуга.
След като вече не ни е необходима като документ, вместо да я пазим като сантиментален спомен от пътуването, най-добре да я срежем или скъсаме, пише Condé Nast Traveler.