Периодично чуваме, че различни компании и държави по света успяват да надскочат предходните рекорди за скорост на интернет, предаван по безжичен път, като обикновено държавите от източна Азия са водачите в тази сфера. 

Amazon Project Kuiper и трите сателитни чинии за безжичен интернет

Amazon показа алтернативата си на Starlink

Конкуренция за Мъск

Този път обаче сериозен пробив идва от сърцето на Европа - Швейцария.

В партньорство с Thales Alenia Space и ONERA, изследователите на университета в Цюрих успешно са демонстрирали терабитово оптично предаване на данни по въздушен път с помощта на лазерна технология, пише университетът в прессъобщение. 

Снимка 623640

Източник: ETH Zurich

Експериментът, проведен на разстояние от 53 километра между планинския връх Юнгфрауйох и Берн, Швейцария, е имал сериозни затруднения с предизвикателства като въздушна турбуленция и топлинни амплитуди.

Базираният в Париж партньор по проекта ONERA е внедрил чип с микроелектромеханична система (MEMS) с матрица от 97 малки регулируеми огледала, за да преодолее тези препятствия. 

Системата може да достигне 40 терабита в секунда при 40 канала на лентата с помощта на стандартни технологии, отваряйки възможността за рентабилни, високоскоростни интернет връзки чрез близки до земята спътникови съзвездия, съобщава университетът.

Снимка 623641

Източник: ETH Zurich

Тази нова технология има потенциала да повлияе значително на глобалната интернет инфраструктура, особено в отдалечени и недостатъчно обслужвани региони. 

Тъй като системата, демонстрирана в експеримента, може лесно да бъде мащабирана, тя предлага обещаваща алтернатива на скъпите дълбоководни кабели, които в момента формират гръбнака на интернет.

Ookla, Samsung, Apple и кои са смартфоните с най-бърз интернет

Кои са смартфоните с най-бърз интернет

Кой е на първо място

Компаниите, замесени в създаването на технологията, вероятно ще търсят начини за интегрирането на лазерната комуникационна система със съществуващи сателитни съзвездия, докато учените от университета продължават да изследват потенциала й.