Project Kuiper е името на еквивалентната на Starlink услуга, която Amazon се готви да пусне в експлоатация в близко бъдеще. 

Amazon, Blue Origin, Vulcan Centaur и какви са плановете за изстрелването на първите интернет сателити

И Amazon ще изстрелва сателити, но с каква ракета

Дебютен полет с непроверена ракета

Неотдавна компанията на Джеф Безос съобщи, че ще инвестира над 10 милиарда долара. долара в изпращането на над 3000 сателита в ниска орбита, които, също като тези на SpaceX, ще предлагат глобална интернет мрежа. 

Тази седмица компанията за първи път показа собствените си мини сателитни чинии или антени, чрез които ще се случва връзката с интернета на Project Kuiper. 

Снимка 610640

Източник: Amazon

Бяха представени общо три модела - Standard, Ultra-compact и Pro, като всяка от тях ще е предназначена за определен пакет или вид абонамент към услугата. 

Ultra-compact е представлява компактен квадрат със страна около 15 сантиметра и ще е предназначена за домашна употреба при скорости до 100Мbps. 

Малко по-големият Standard модел отново е квадратен с размер на всяка страна от 25 сантиметра и ще поддържа скорости до 400Mbps. 

Снимка 610641

Източник: Amazon

Pro моделът изглежда ще е решение, подходящо за бизнеси и представлява доста по-обемиста антена, която обаче осигурява скорост на връзката до 1Gbps. 

Засега не знаем точно колко ще струват услугите на Project Kuiper, но от Amazon разкриват, че производствената цена на Standard антената е под 400 долара. 

Starlink Global Roaming и колко ще струва новата интернет услуга

Колко ще струва роуминг услугата на Starlink

Пакетите стават все по-скъпи

Очаква се от догодина Amazon да почне да изпраща сателитите си в орбита, но няма точна дата за стартирането на услугата.