В последно време повечето новини около Meta (доскоро Facebook) засягат плановете на компанията за развитие на т.нар. “метавселена” и всичко, свързано с нея. 

Apple, метавселената и какви са плановете на компанията за виртуалния свят

Ще влезе ли и Apple в метавселената

Apple има съмнения за вселената на Facebook

Марк Зукърбърг обаче изглежда има амбиции и в областта на роботиката и създаването на усъвършенствана човекоподобна машина, базирана на най-нови технологии и изкуствен интелект. 

Поне за това говори наскоро забелязан от Gizmodo патент на Meta за механично око, получен през миналия декември. 

Снимка 560232

Източник: USPTO

Патентът разкрива изключително детайлен план за разработката на око, наподобяващо по структура и функции човешкото такова, като в него дори има ретина, роговица, ирис и т.н.

Според документа идеята е окото да е част от глава на робот и да изглежда напълно реалистично за външен наблюдател. 

Снимка 560231

Източник: USPTO

Възможно е обаче то да служи и за усъвършенстване на AR/VR технологиите на Meta, така че те да съответстват напълно на движенията и особеностите на човешките очи. 

Концепцията за хумонидния робот все пак изглежда също толкова вероятна, имайки предвид, че през ноември Meta стартира инициатива съвместно с университета “Карнеги Мелон” за разработката на механична кожа, припомнят от Gizmodo. 

Снимка 560233

Източник: iStock

Чрез нея роботите биха имали усещания, подобни на човешките, и по този начин биха могли да взаимодействат по невиждан досега начин с околната среда. 

Илон Мъск, Meta, Neuralink и критиките на милиардера към метавселената на Зукърбърг

Мъск се подигра на Meta

Отново минутки за реклама

Във всеки случай идеите и разработките на Meta стават все по-футуристични и водят към бъдеще, което все повече критици намират за опасно и непредвидимо.