Според нов доклад на South China Morning Post китайски изследователи са решили да изпробват способностите на изкуствения интелект в космоса по невиждан до момента начин.

ChatGPT-4, Future of Life Institute и отвореното писмо, което призовава за незабавно спиране на разработката на по-мощен изкуствен интелект

Кой и защо иска да "паузира" развитието на изкуствен интелект

Според някои вече е твърде късно

Китайците са провели експеримент, давайки на изкуствен интелект контрол над сателитна камера за 24 часа, а резултатите са доста любопитни.

Става дума за малък сателит за наблюдение, известен като Qimingxing 1, като изкуственият интелект не е имал възможност да регулира орбитата на сателита или да промени курса му. 

Снимка 615174

Източник: iStock

Вместо това ИИ е имал пълен контрол само върху камерата на сателита. Изследователите открили, че “умният софутер” е използвал сателита, за да наблюдава необичайни цели по време на експеримента. 

Една от тях е била Патна, древен град на река Ганг в Индия, място на граничен спор между Китай и Индия през 2020 г.

Снимка 615175

Източник: iStock

По време на експеримента изкуственият интелект използвал камерата на сателита, за да наблюдава японското пристанище Осака, известно с това, че понякога приема военни кораби на на САЩ, отбелязва SCMP в своя доклад.

Това е първият път, когато ИИ получава свободен контрол върху сателит за наблюдение, без да се направлява от каквото и да е човешко участие чрез подкани или задачи. 

Използването на ИИ в такъв експеримент също се счита за „нарушаване на правилата“, но изследователите казват, че са били готови да се изправят пред всички възможни последствия.

Снимка 615179

Източник: iStock

Целият смисъл на експеримента е да се види колко ефективен може да бъде ИИ при използването на различните сателити за дистанционно наблюдение на Китай, които често стоят неизползвани. 

За съжаление, изкуственият интелект не е проектиран да се обяснява, така че да може да разкрие защо се е насочил точно към тези цели. 

ChatGPT-5, Open AI, AGI и кога изкуственият интелект ще стане “изкуствен общ интелект”

ChatGPT-5 ще преобърне света още тази година

Ще прелее ли чашата

Китайците също така не споделят какъв точно е бил въпросният изкуствен интелект и дали е бил обучаван за военни цели.