Както добре знаем, Huawei Mate 30 и Mate 30 Pro излязоха на пазара без достъп до екосистемата на Google.

Google, Huawei Mate 30, Mate 30 Pro и съдбата на телефоните при липсата на Google приложения

Huawei отвръща на удара

Каква ще е съдбата на Huawei Mate 30 серията без Google

За много от потребителите в западния свят това е сериозен проблем, който се оказва решаващ при избора на нов телефон.

Важно е обаче да отбележим, че онези, които държат да имат Mate 30 телефон и да ползват YouTube, Google Maps, Gmail и т.н., могат да се възползват от "вратичка", осигурена от китайската компания Lzplay.

От сайта lzplay.net можем да свалим приложение, което много бързо, лесно и съвсем безплатно инсталира работещи приложения на Google в чисто новия Huawei Mate 30. 

Въпросът е обаче има ли скрита цена зад тази услуга?

Снимка 443636

Източник: Huawei

Оказва се, че при инсталацията на приложението на Lzplay китайската компания получава цялостен достъп и контрол над смартфона.

Софтуерът се свързва със системи, предназначени за контролиране на телефона от разстояние, с които взаимодейства Android for Work например, като по този начин Lzplay може да достигне до всеки един файл или функция на апарата. Стига да има желанието.

Проблемът тук е, че никой не знае абсолютно нищо за Lzplay - нито кой притежава компанията, нито с какви цели се предлага въпросната услуга.

Huawei Mate 30 и Mate 30 Pro - брилянтни телефони с неустоими екстри

Huawei Mate 30 и Mate 30 Pro - брилянтни телефони с неустоими екстри

40-мегапикселови камери, извити екрани, 5G, но без приложения на Google

Всеки е свободен сам да реши дали би доверил данните си на съмнителен китайски сайт в замяна на достъп до екосистемата на Google, но елементарната човешка логика диктува да не поемаме подобен риск.