Безспорно Huawei Mate 30 и Mate 30 Pro са страхотни телефони във всяко едно отношение, като изключим отсъствието на приложенията на Google.

Huawei Mate 30 и Mate 30 Pro - брилянтни телефони с неустоими екстри

Huawei Mate 30 и Mate 30 Pro - брилянтни телефони с неустоими екстри

40-мегапикселови камери, извити екрани, 5G, но без приложения на Google

Тъй като това са първите смартфони на компанията, появили се след налагането на търговските рестрикции от правителството на САЩ, достъпът им до Google Play и целия софтуерен антураж на Google е силно ограничен.

От Huawei обаче изобщо нямат намерения да свеждат глава и ще направят всичко възможно, за да предложат алтернатива.

Снимка 443638

Източник: Huawei

По време на представянето на смартфоните изпълнителният директор на Huawei - Ричард Ю, заяви, че YouTube, Gmail и други популярни приложения на Google ще бъдат достъпни чрез уеб браузъра в телефоните.

Като допълнение към това, компанията възнамерява да заложи на собствена екосистема от приложения, като за нейното промотиране ще бъдат инвестирани над един милиард долара.

За да привлече вниманието на разработчиците на мобилни приложения, Huawei ще взима само 15% от комисионна от партньорите си - двойно по-малък процент от този, който Apple и Google взимат в App Store и Google Play.

Снимка 443644

Източник: Huawei

При всички положения това ще е бавен процес, но пък е хубаво, че компанията отказва да се оттегли от европейския пазар без съпротива.

Според мнозина, липсата на Google приложения в Huawei Mate 30 и Mate 30 Pro ще се окаже от голямо значение в Европа и ще има силен негативен ефект върху продажбите на апаратите.

Не по-малко са и онези, които вярват, че телефоните все пак ще заслужат парите на европейските потребители със страхотния си дизайн, иновации и производителност.