Към 2018 г. активните смартфони с Android в глобален мащаб възлизаха на около 2.3 милиарда.

Това е огромен набор от устройства и най-вече сензори, които ежедневно събират невъобразимо количество данни по най-различни начини.

Наскоро Google обяви, че смята да използва този ресурс, за да създаде мрежа за ранно отчитане на земетресения и система за предупреждение на потребителите на Аndroid.

Снимка 492215

Източник: Android

Засега системата се тества само в САЩ и ще бъде развивана на няколко етапа, като идеята е тя да стане налична за всички собственици на Android смартфон по света.

Google възнамерява да подходи внимателно към разгръщането на системата и първоначално тя ще е разчита на данни от американските геоложки служби.

Втората и третата фаза на развитие предвиждат детекторите да са самите смартфони.

Снимка 492214

Източник: Android

Благодарение на акселометрите в тях, телефоните ще могат да отчитат първичните трусове и да изпращат своевременно предупреждение за вторичните, които могат да бъдат много по-разрушителни.

Системите на Google ще анализират данните от всички смартфони с Android в даден район, за да са сигурни, че действително има трус, преди да алармират и собствениците на телефоните.

iOS 14, Android 11, Google, Apple, Tap, Tap и новата функция, която идва при операционни системи

Гърбът на смартфона става тъч панел с Android 11 и iOS 14

Нова обща функция за двете операционни системи

Цялата система за засичане на земетресения ще работи без човешка намеса и ще може да изпраща предупредителни съобщения в рамките на няколко секунди, след като трусът е отчетен.