В началото на настоящето десетилетие AR/VR очилата все още не са толкова популярни, колкото са смартфоните или конзолите например, но в следващите 10 години това със сигурност ще се промени.

Един от най-горещите продукти, които очакваме от Apple в следващите две години, са именно AR/VR очила, но компанията на Тим Кук далеч не е единственото голямо име, което работи в тази посока.

Наскоро вътрешен за Facebook доклад, публикуван от The Information, разкри, че всеки пети от служителите на компанията е ангажиран с разработката на технологии с добавена и виртуална реалност.

Снимка 522591

Източник: GettyImages

Това означава, че в т.нар. Reality Labs на Facebook в момента работят около 10 000 служители, което е огромен скок спрямо 2017 г., когато броят им бе равен на около 1000.

Самият Зукърбърг сподели в скорошно интервю с The Information, че компанията му развива технология, която представлява комбинация от добавена и виртуална реалност.

Зук я определя като "следващата голяма компютърна платформа" и разкрива, че планира да инвестира сериозно в развитието й.

Снимка 522592

Източник: iStock

Тя би позволила на потребителите да усещат, че са заедно, на едно място, въпреки че става въпрос за връзка от разстояние, добавя Зукърбърг.

Apple, AR/VR очилата с “миксирана реалност” и какво ще ни предложат те срещу 3000 долара

Какво знаем за очилата с “миксирана реалност”

Над 12 камери и 8К качество пред всяко око

Точно такива нюанси имат и изтеклите данни около предстоящите AR/VR продукти на Apple, което ни кара да вярваме, че следващото поколение джаджи в този сегмент ще променят възприятието ни и за социалните мрежи, и за възможните методи на комуникация.