През последните няколко седмици социалните мрежи са буквално залети от снимки, обработени с приложението FaceApp, което в момента е едно от най-сваляните в магазините за мобилни апликации.

Снимките с FaceApp се превърнаха в поредното онлайн "предизвикателство" и си имат собствен хаштаг (#faceappchallenge).

Приложението може да преобразява лицата ни по различни начини, да сменя пола ни в снимките, които му подаваме, да ни прави по-стари, по-млади, по-красиви и т.н.

Снимка 434444

Източник: Facebook / FaceAppAI

Това, което някои потребители изтъкват като притеснение, е фактът, че FaceApp е на пазара от две години, но поради някаква причина чак сега стана свръх-популярно и получава внимание дори от известни личности.

Както десет-годишното предизвикателство отпреди няколко месеца, #faceappchallenge също е базирано на детайлни снимки на лицата ни.

Защо да не си качваме снимка отпреди 10 години във Facebook

Защо да не си качваме снимка отпреди 10 години във Facebook

Удобен метод за обучение на изкуствен интелект

Това кара мнозина да вярват, че бумът на приложението в последно време е метод за събиране на данни за лицата на хора, които служат за "храна" на машини с изкуствен интелект.

Основната теза е, че от подобно начинание печели Русия, тъй като компанията, която притежава FaceApp, е базирана в Санкт Петербург.

Тези спекулации изобщо не ни изненадват, тъй като доста големи компании от ранга на IBM например са провеждали подобни практики на събиране на снимки на лица от мрежата с цел обучение на изкуствен интелект.

Дали в случая с FaceApp има нещо гнило - няма как да знаем засега, но за всеки случай смятаме да не взимаме участие в предизвикателството и да се радваме на селфитата си такива, каквито са си.