През последните седмици във Facebook нашумя ново предизвикателство, което приканва потребителите на платформата да споделят свои снимки отпреди 10 години. Ей така, за веселото, да се видим колко и как сме се променили.

Въпреки че за мнозина подобно предизвикателство не е нищо повече от повод за забавление, доста хора изразиха съмнения относно етичността на този тренд. 

Притеснението е, че тенденцията със снимките всъщност е предназначен за обучение на изкуствен интелект, който заучава начините, по които човешките лица се променят с годините.

Снимка 400560

Източник: iStock

Ако се замислим, ще видим, че в твърдението има доста логика. Чрез предизвикателството милиони потребители снабдяват Facebook и Instagram с готови и достоверни изображения, които платформата не би могла сама да пресее. 

Facebook не би могъл да разчита на снимките ни, качени в мрежата преди 10 години, защото няма как да знае дали тези снимки действително са били направени тогава. Затова и "ученето" на база вече съществуващи в сайта снимки не би било ефективно. 

Ако обаче ние доброволно захраним алгоритмите със снимки, които сами качваме и означаваме, изкуственият интелект може много по-акуратно да започне да разучава разликите.

Снимка 400559

Източник: iStock

Всичко това се случва с цел усъвършенстване на системите за лицево разпознаване, като няма как да знаем кой и как би се възползвал от данните - възможностите са хиляди.

Facebook, лицевото разпознаване и новият трън в очите

Facebook, лицевото разпознаване и новият трън в очите

Многото лица на социалната мрежа

Както отбелязват от Wired, ако тенденцията се бе появила преди седем-осем години, едва ли щяхме изобщо да се замислим над схемите зад нея.

За съжаление обаче живеем в свят, в който подобни данни се превръщат в изключително ценен инструмент за всевъзможни неетични практики.

Facebook, Netflix, Spotify, скандалът със социалната мрежа и достъпът до съобщенията

Измислен ли е скандалът с Facebook, Netflix и Spotify

Или просто не си признават