Вечното лидерство на Google като основна интернет търсачка е застрашено от ChatGPT - чатботът с изкуствен интелект на OpenAI, който завладя света в рамките на дни. 

Google Bard и какво знаем за алтернативната на ChatGPT система

Google отвръща на удара на ChatGPT

Какво е Google Bard

Въпреки че ChatGPT не може да бъде приет като алтернатива на Google към този момент, технологията на OpenAI има потенциала в близко бъдеще да се превърне в много по-ефективна търсачка от Google. 

За да проверят тези твърдения, хората зад приложението Preply са създали специален екип, който да тества колко добре всъщност се справят двете платформи с търсене в интернет. 

Снимка 606005

Източник: iStock

За целта и на Google, и на ChatGPT са зададени 40 еднакви въпроси, разделени в три категории по трудност и сложност, а самите въпроси засягат най-различни сфери, вариращи от философия, през забавление, до здравеопазване и политика. 

Факторите за оценяване включват колко ясен, разбираем и прецизен е отговора, колко детайлен и богат откъм контекст е той, както и доколко липсва пристрастност в информацията, сервирана от всяка програма. 

Оказва се, че Google дава доста по-добри отговори на базови и семпли въпроси, като например дали е безопасно да се пие алкохол по време на бременност.

Снимка 606007

Източник: Preply

Когато обаче зададените въпроси нямат толкова ясен или еднозначен отговор, ChatGPT веднага взима преднина. 

Ботът на OpenAI дава по-пълни и детайлни отговори на функционални и комплексни въпроси, които изискват по-задълбочен анализ и обяснение. 

Снимка 606006

Източник: Preply

Няма как да очакваме подобно поведение от Google, имайки предвид, че платформата е предназначена да намира и възпроизвежда индексирани данни, но не и да ги “разбира” така, както може ChatGPT. 

Microsoft Bing, Edge, ChatGPT и как изкуственият интелект ще промени търсачката и браузъра

Ето как Microsoft може да измести Google

ChatGPT е обвързан с Microsoft

Проучването на Preply е още един ясен знак, че Google има за какво да се тревожи в епохата на изкуствения интелект, особено след като тази седмица компанията загуби над 100 млрд. долара заради проста грешка на собствения й чатбот Bard.