Китай продължава да налага правилата си за “нулев COVID” и да поставя определени райони в локдауни. През последните седмици особено сериозна става ситуацията във фабриката на Foxconn в Джънджоу. 

Apple, iPhone 14, локдауните в Китай и ограниченото производство на новите телефони


Ще се наложи ли да чакаме за нов iPhone

Точно преди Коледа

В началото на месеца се появиха клипчета, в които видяхме как десетки служители прескачат оградите на фабриката, за да избягат от наложения върху предприятието локдаун. 

Припомняме, че служителите на Foxconn бяха задължени да останат във фабриката със седмици заради опасения, че могат да разнесат вируса. 

Снимка 596168

Източник: iStock

Това е довело до масово напускане на служители, след което Foxconn се е опитала да привлече нови такива с обещания за по-високо заплащане, пише Bloomberg. 

Тази седмица обаче в Twitter се появи ново видео, от което става ясно, че ситуацията във фабриката граничи с бунт и има сблъсъци между служителите и охраната. 

Става ясно, че Foxconn не само не е изпълнила обещанията за възнаграждението на новите служители, но и ги е смесила с настоящи служители, които може би са заразени с COVID-19. 

Заради риска за здравето им и неспазения договор, над 100 новоназначени лица са решили директно да напуснат, при което се е стигнало до сблъсъци с доста по-малобройната охрана. 

Всичко това означава, че е много вероятно тази Коледа доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max да бъдат затруднени и ограничени, като засега няма официални данни по въпроса. 

Снимка 586649

Източник: Apple

Фабриката на Foxconn в Джънджоу произвежда половината от всички iPhone бройки в света и възпрепятстването на производствената дейност може да даде силно отражение надолу по веригата. 

Според запознати източници Apple вече търси варианти за изнасяне на производството в Индия, където се очаква Foxconn да увеличи работниците си с до четири пъти през следващите две години. 

iPhone 15 и може ли следващите телефони на Apple да са обли и от титан

Завръща ли се облият iPhone

И с титанов корпус

За алтернативни дестинации се спрягат Виетнам и Мексико, но истината е, че тези промени не могат да се случат моментално и по всичко личи, че доставките на Apple ще бъдат нарушени.