Коледа обикновено е подходящ момент да изненадаме себе си или близките си с нов телефон, но тази година може би ще е добре да не поръчваме iPhone.

iPhone 14, iPhone 14 Pro и Pro Max и защо Apple “орязва” производството на базовия си модел

Защо Apple “орязва” производството на iPhone 14

Неочаквано слаб интерес

В наскоро излязъл доклад анализаторът на UBS Дейвид Вогт прогнозира, че през декември доставката на нов iPhone 14 Pro или 14 Pro Max може да отнеме до 25 дни.

Неговите данни сочат, че търсенето сериозно надвишава предлагането и изпреварва производствения капацитет на Apple в момента.

Снимка 584533

Източник: iStock

Интересното е, че тези данни са събрани преди Китай да обяви последните рестрикции заради COVID-19 в Джънджоу, които буквално затвориха стотици служители във фабриката на Foxconn, където се произвеждат огромен брой телефони за Apple.

По официални данни работният капацитет на предприятието е намален с 30%, но разкрития на ВВС говорят, че ситуацията е по-сериозна и служителите са в паника заради сигурността си.

The Guardian пък сподели видео, в което виждаме над 20 000 служители да напускат фабриката, за да избегнат локдауна, като според изданието те нямат намерения да се върнат на работа.

iPhone 15 и ще видим ли смартфон на Apple без бутони

iPhone 15 Ultra може да е първият модел на Apple без бутони

Още една важна промяна

Позицията на Apple e, че работи усилено в сътрудничество с Foxconn, за да се възобнови нормалната работа на фабриката максимално бързо, но всички останали индикатори сочат, че ситуацията е доста неясна.