Разбира се, че всеки иска да има лекар, който освен отличен специалист, да е искрен, внимателен и отговорен. Как обаче да преценим кой от всичките е именно такъв?

Признаци, по които може да се определи добрият лекар независимо от неговата специализация, действително има. Затова ние ви предлагаме 10 съвета, с чиято помощ ще можете да разпознаете дали този, който е срещу вас, е някой, на когото можете да имате доверие и да разчитате и за в бъдеще:

1. Добрият лекар ви изслушва без да си поглежда часовника и без да ви прекъсва с подканване "по-накратко".
Той се опитва да вниква в нюансите не само на вашия проблем, но и в начина ви на живот, характера на работата ви, семейната обстановка и наследствеността и как всичко това се отразява на вашето здраве.

2. Не се отнася с пренебрежение към своите колеги, при които сте се лекували преди това.
Задължително отчита резултатите от предварително направените анализи и изследвания. От лекар, който не уважава своите колеги и се отнася с пренебрежение към тях, едва ли може да очаквате нещо добро.

3. Не препоръчва "в движение" модни средства за лечение.
Не ви предписва лекарство, което можете да купите само в определено място и при определен търговец, не ви изпраща в модни (и разбира се супер скъпи) курорти, не заявява, че ще ви излекува от всичко, включително от алкохолизъм и дори рак.

4. Дава информация за себе си
- къде е завършил и специализирал, какви дисертации и статии е писал. При сериозно заболяване и възможни екстремни ситуации ви дава номера на мобилния си телефон - за всеки случай.

5. Не се изтъква като "тесен" специалист.
Много от заболяванията обхващат различни области от медицината и изискват от лекаря широк клиничен кръгозор. В редица западни страни лекарите се специализират в 3-4 области и затова могат да бъдат едновременно например гастроентеролог, ендокринолог и физиотерапевт или кардиолог, невропатолог и клиничен психолог.

6. Разяснява защо назначава конкретното лечение.
и на разбираем за вас език ви обяснява кога и как трябва да се приемат таблетките или направят съответните процедури. Никога не отказва да отговори на въпроси, свързани със схемата на лечение.

7. Не страда от лечебен и диагностичен "техницизъм".
За логично мислещият лекар дори най-съвършената апаратура е само инструмент и източник за получаване на спомагателна информация за болестта и той няма да ви назначи лечение "на сляпо", базирайки се само на резултатите от кръвна картина или томограма. Той ще ги анализира и съпостави с резултатите от други изследвания.
Лекарят следва не само да е наясно с използването на медицинските уреди и с многото лечебно-диагностични методи, но и най-вече да ги прилага успешно.

8. Не обижда и не се възмущава, ако разбере че проверявате диагнозата при друг специалист.
Напротив, виждайки вашите съмнения и колебания, самият той може да ви насочи към специалисти, които да изразят и своето професионално мнение.

9. Не е изпечен циник.
За него пациентът не е източник на пари, а страдащ човек. Той не ви принуждава да приложите скъпоструващо "авторско" лечение и не злоупотребява с лозунги от рода на "лекувам не болестта, а болния" - болестта също трябва да се лекува и симптомите да се отстраняват.

10. Деликатен е във финансовите отношения.
Използва услугите на официалния касиер и не иска нищо освен официално обявените суми.

здраве.bg