Уникални лечебни свойства на обикновенната препечена хлебна коричка откриха учени от индийския университет Анамалай. Те са установили, че съдържащите се в нея активни химически вещества могат да препятстват образуването на ракови заболявания на стомашно-чревния тракт.

При експеримент с мишки учените са установили, че консумацията на хлебни корички със 72% намалява вероятността от появата на злокачествени тумори. Изследването е показало, че при приготвянето на хляба в кората му се образуват особено активни химически вещества-антиоксиданти. Те принадлежат към класа на пронил-лизините, които имат свойството да не допускат първоначални връзки между клетките, водещи след това до появата на тумори.

Въпреки това, за момента световната наука няма обяснение затова, по какъв начин действат съдържащите се в хлебната коричка антиоксиданти. Настоящият труд на специалистите от индийския университет потвърди и уточни по-раншните разработки на германските учени, които първи през 2002 г. съобщиха за особените свойства на хлебната коричка в борбата с раковите клетки, съобщава БГНЕС.