Новата колекция на Dolce&Gabbana втрещи с религиозното си ''звучене''. Миналата седмица в Милано двамата дизайнери направиха своето ново предложение към женската аудитория. То обаче се оказа доста провокативно, а модните критици направо си ''глътнаха граматиката''.

Моделките крачеха по сцената, обсипани с религиозни символи и огромни кръстове и корони, като обкичени със злато ходещи църкви. Никой не може да определи дали това смело решение може да се определи като ''идолопоклонничество'', като огромно наличие на фантазия и креативност или като своеобразно представяне на религиозните забележителности на Италия.

Роклите са като съградени от брокат, тежка коприна, органза и сатен, обшити с биета от кървавочервени камъни, гарнирани с огромни православни кръстове, виснали до пъпа на манекенките, натруфени допълнително със средновековни златни обици и диадеми като короната на Десислава от Боянската църква.

Очевидно и дизайнерите са луднали по цялата тази вълна, която в последно време обзе и  музиката. Да напомним, че Лейди Гага възпява Юда и му се обяснява в любов в една от песните си, а Мадона се появява на концерт разпъната на кръст. Хубаво е да си екстравагантен в тези среди, но не и да сигаш до такива крайности.

Самите Dolce&Gabbana изглежда са преценили, че е необходимо обяснение за дръзкото им решение за колекцията наречена ''Шита мозайка''. Поразил ги геният на стотиците безименни зидари и художници, издигнали и украсили през XII век катедралата "Света Дева Мария" в сицилианското градче Монреале.

Отвътре храмът е покрит изцяло с мозайки, редени от византийски майстори. Оттам и близостта с източноправославните образи от нашите храмове. Строен е по поръчка на норманския крал на Сицилия Вилхелм II Добрия, син на Вилхелм I Злия.

Това е по време на Сицилианското кралство, основано от норманската династия Отвил. Херцозите рицари тръгнали от Отвил на Ламанша да защитават Божи гроб, но Сицилия много им харесала. Не е ясно дали тази ''църковна'' мода ще се хареса на дамите, но едно е сигурно - това ще бъде едно от най-запомнящите се ревюта на тазгодишната седмица на модата.