Често си спомняме с умиление безгрижните ученически години, когато ежедневието ни бе само учене и забавление. В гимназията направихме първите си стъпки в любовта и пресушихме първите си бутилки.

Но някак на 17-18 години препиването минаваше сякаш с магическа пръчка. Можеше да купонясваме до малките часове и след това направо на училище. А сега дори две-три чаши вино могат да се превърнат в истинско китайско мъчение.

Защо

За да отговорим на този въпрос коректно, трябва да сме наясно с ефектите на алкохола върху нашия организъм. Един от тях е свързан с разширяването на кръвоносните съдове в мозъка.

Снимка 346277

Източник: iStock

Алкохолът потиска освобождаването и на вазопресин, което води до обезводняване и онова кошмарно главоболие, което все ни кара да съжаляваме, че сме пили дори малко. Алкохолът спира производството и на глутамин. Той е естествен стимулант и заради липсата му се чувстваме като пребити.

Процесът на преработка на алкохола от черния дроб е свързан от отделянето на веществото ацеталдехид. То е от 10 до 30 пъти по-вредно от високоградусовите напитки и се смята за канцерогенно. Именно затова и има тясна връзка между алкохолизма и онкологичните заболявания.

При консумацията на малко количество алкохол, черният дроб успява бързо да го преработи и като краен продукт идва много по-малки вредният ацетат. Но организмът ни си има норма на възприемане на алкохола и кога я надвишим, следва забавено разграждане, а оттам и голяма вреда за клетките и кошмарен махмурлук.

Снимка 346275

Източник: iStock

Възраст и алкохол

А къде е връзката на тези процеси с нашата възраст? Според научи теории, с годините организмът постепенно губи умението си да създава антиоксиданти. Те се борят не само със стареенето и свободните радикали, но и с щетите от консумацията на алкохол.

Имунната система също малко по малко отслабва. Често страдаме и от недоспиване или нарушения в съня, което също оказва влияние на общото ни благосъстояние. Никак не е за подценяваме и фактът, че мускулната маса и водата в тялото ни намаляват, а мазнините постепенно се увеличават.

Това явление води след себе си повишена концентрация на алкохол в кръвта. Просто мазнините няма как да ги абсорбират така, както мускулите. Затова и нищо чудно дрегерът да покаже изненадващ резултат.

Снимка 346279

Източник: iStock

Решението

То е просто и се крие в това да знаем мярката си и да не я надвишаваме. В името на доброто прекарване за час-два-три, след това си гарантираме поне един загубен ден, в който ще се разяждаме не само от махмурлук, а и от угризения защо пак пихме повече, отколкото трябваше, пише Vice.