Всеки знае за емблематичното черно поло на Стив Джобс, което покойният създател на Apple носи всеки божи ден. Други велики умове също са спазвали стриктни режими, които да ограничат необходимостта от взимане на второстепенни решения в ежедневието като това какво да облекат или как да се хранят.

Снимка 405315

Източник: архив ЕПА

А защо да не се занимаваме с това какво да носим и какво да ядем? Защото така консервираме време и творческа енергия за продуктивност в работата си (стига тя да е достатъчно значима за нас). Както казва Джеф Безос: "Най-важната ми работа като изпълнителен директор е всеки ден да взимам малко на брой, но висококачествени решения."

Снимка 274205

Източник: iStock

Подобно на батерията на смартфона, с напредването на деня и умствената ни енергия започва да се изтощава. Можем да я съхраним, като "изключим" някои ненужни дейности като чуденето дали да си вземем супа и сандвич за обяд например.

Всяко решение в деня ни, колкото и да е минимално, е причина за допълнителен стрес на организма ни. Дори и това какво да ядем. Затова намаляването на броя на изборите ни запазва повече енергия за по-важните такива.