Международен екип от учени случайно стигна до откриването на мутирал индустриален ензим, който има способността да разгражда пластмаса. Новото изследване се основава на друго от 2016 г., проведено в Япония, при което бе открита бактерия, еволюираща по такъв начин, че започва да се храни с пластмаса.

От тогава досега са били проведени тестове, за да се установи механизмът, благодарение на който процесът става възможен. Поради новата и неизследвана от науката досега територия, учените неволно са успели да подобрят действието му. И така до ензима, който има разгражда пластмаса, се стига "по погрешка". 

Снимка 351111

Източник: iStock

Мутиралият ензим започва да действа само след няколко дни, докато в природата процесът на разграждане започва след векове. Най-добри резултати са показани с тънки бутилки за вода и безалкохолни напитки за еднократна употреба. А всъщност те са и голяма част от боклука, който замърся планетата ни.

Около милион пластмасови бутилки се продават всяка минута по света, като само 14% от тях се рециклират, предава Guardian. Затова целта на учените е да успеят да рециклират по-голяма част от пластмасата чрез бактерията, която разрушава връзките на молекулярно ниво. И в резултат на този процес да се създава нов, годен за употреба материал.

Снимка 351098

Източник: iStock

Учените са обнадеждени, че в процеса на изследвания ще успеят да постигнат още по-добри резултати и ще създадат естествен начин за рециклиране на пластмаса. Сега усилията са насочени към подобряване устойчивостта на тези ензими към висока температура. Защото когато пластмасата е разтопена, тя се разгражда по-бързо, смятат от екипа.

Най-оптимистичните прогнози са един ден тези бактерии да успеят да бъдат разпръснати в морета и океани, за да се справят с огромните купчини пластмасови отпадъци в тях.

Колко е голям островът от боклуци в Тихия океан

Колко е голям островът от боклуци в Тихия океан

Оставаме силно разтревожени и замислени

Индустриалните ензими са нетоксични, биоразградими и могат да се произвеждат в големи количества чрез микроорганизми. Те имат широка употреба в различни сфери. Например в перилните препарати - с цел премахване на петна от дрехите.