Навън си е истинска ледена пързалка. Единственото предимство е, че е безплатна, а основният недостатък - като нищо може да ни направи пациенти на травматологията.

Колкото и да внимаваме, трудно се минава без инциденти. Особено ако не сме наясно как правилно да се придвижваме по заледените тротоари. Ето няколко научно доказани метода как да оцелеем без счупвания до края на зимата.

Баланс

Ходенето всъщност е поддържане на баланс на тялото. В повечето време го приемаме като даденост и не обръщаме особено внимание на машиналните си движения.

Снимка 396669

Източник: iStock

Но когато условията са малко по-специфични, тоест заледени, трябва да вкараме малко мисъл за това, което вършим с краката си. Концентрация и без разсейване, за да успеем да поддържаме баланса.

Бавно

Колкото и да бързаме нанякъде, не бива да ни личи по походката. Колкото по-бавно се движим, толкова по-малка е вероятността да залитнем и да паднем на леда. Научно казано - колкото по-малко сила прилагаме при стъпките си, толкова по лесно ще запазим баланса.

Малки стъпки

С две думи - пингвинско ходене. Неслучайно тези животни нямат проблем с придвижването по леда. Просто са усвоили правилната походка, а ние можем само да вземем пример от тях, като се движим с малки стъпки.

Снимка 396668

Източник: iStock

Топене

Вероятно си мислим, че е по-добре да подбираме места, където ледът се е поразтопил. Но е точно обратното - той е най-хлъзгав, когато е започнал процесът на топене. 

Повърхности

Когато ходим в градска среда, трябва постоянно да си гледаме в краката. Настилките са различни, съответно и с взаимодействието им с леда е различно. Има доста коварни места, където на пръв поглед не изглежда заледено, но има тънък, невидим слой лед, който може да ни изиграе лоша шега.

В повечето случаи именно на подобни места е по-вероятно да паднем, защото подценяваме ситуацията. Същото важи и за стълбищата и наклоните, преминаването през които оказва влияние върху баланса на тялото, и собствената ни тежест може да се окаже причината да се озовем на земята.

Снимка 396671

Източник: iStock

Ръце

Не само долните, но и горните крайници са от съществено значение за поддържане на баланса. Не трябва да държим ръцете си в джобовете, защото когато залитнем, с тях можем да предотвратим падане. Инстинктивно разпъваме ръце настрани и се благодарим, че и този път ни провървя.

Телефон

Вероятно това е най-честата причина за паданията. Заглеждаме се в телефона, пишем едно кратко съобщение и хоп - на земята. Освен ако не е наистина важно, по-добре да оставим ровенето в джаджата за по-късно, когато имаме сигурна почва под краката си. Ако ли не - по-добре да спрем на едно място.

Съвети за безопасно шофиране през зимата

Как да шофираме безопасно през зимата

Защото най-важното е да стигнем живи

Обувки

Разбира се, че е важно с какви обувки сме тръгнали на война с леда. Когато подметката няма никакъв грайфер, пързалянето ни е гарантирано. В подобни случаи може да си купим специални приспособления с шипове, които се поставят върху обувките.