Пресните грайфери на гумите и зимният каучук са абсолютно задължителни за всеки шофьор през студените месеци. Но новите зимни гуми далеч не са всичко, от което се нуждаем, за да сме в безопасност, когато шофираме през зимата.

Преди да потеглим

Хубаво е през зимата винаги да държим резервоара си поне наполовина пълен. Това би подсигурило, че горивото ни няма да замръзне в студа, както често става, ако на дъното са останали само няколко пръста течност.

Добре е да не ползваме ръчната спирачка, защото тя също може да замръзне, а да паркираме колата си на по-равни улици и да я оставяме на включена скорост, вместо на неутрална.

Снимка 396170

Източник: iStock

Препоръчително е да се сдобием със зимен комплект екстри, като размразяващ спрей за ключалки, лопатка, вериги или поне коланови ленти, които лесно се прикачват за гумите при нужда. 

Зимната течност за чистачките пък може да е страхотен помощник срещу премахването на дебел лед от предното и задното стъкло на автомобила ни. 

По време на шофиране

Ускоряването и спирането в зимни условия трябва да се случват много по-бавно, отколкото при топло и сухо време.

Снимка 396172

Източник: iStock

През зимата е добре да избягваме внезапното спиране, ако това е възможно, защото занасянето на автомобила крие непредвидими опасности за нас и останалите водачи. 

Експертите препоръчват да спазваме три пъти по-голяма дистанция от обикновено, ако има сняг или лед.

Добре е да качваме баирите с много малко газ, за да не поднасяме, и да не спираме изобщо, когато се спускаме по наклон.

Снимка 396173

Източник: iStock

Спускането е добре да се осъществява на някоя от ниските предавки, без да използваме спирачките, ако това е възможно. При завоите също трябва да сме много по-бавно от обикновено, без да се притесняваме, че човекът с Porsche зад нас бърза.