В природата за всяко нещо си има и причина. Затова отдавна учените се опитват да разберат какво е предназначението на ивиците на зебрата и с какво те ѝ помагат.

Според една от най-разпространените хипотези, ивиците участват в регулацията на телесната им температура, като ги охлаждат. В подкрепа на това предназначение е и скорошното откритие, че зебрите, които обитават места с по-горещ климат, имат повече ивици от тези, които живеят на по-хладно.

Учените смятаха, че поради различното поглъщане на топлина между белия и черния цвят, движението на въздуха над всеки от тях също се очаква да бъде различно, и така да се създават малки въздушни течения на границата между ивиците. А това, на теория, би трябвало да охлажда животното.

Колкото и впечатляващо да звучи тази хипотеза, сега учени от Унгария я опровергаха. Екипът използвал варели с вода и ги покрили с животински кожи с различни шарки. Преди да направят това, изследователите се убедили, че разпределението на топлината по повърхността на варелите е същото като това при истинските зебри.

Снимка 368233

Източник: Horváth et al./Scientific Reports

В продължение на четири месеца те следили температурата вътре във варелите. Но дори в най-горещите дни температурата в зебровите варели не се различавала особено от тази в контролния сив варел.

Засега се знае, че окраската не служи нито за камуфлаж, нито за социални взаимодействия между зебрите. Но остават две други хипотези, които трябва да бъдат научно изпитани.

Според едната, ивиците създават объркваща за хищниците оптическа илюзия, когато зебрата тича.

Другата е свързана с това, че летящите хапещи насекоми не обичат да кацат върху ивичестата зеброва кожа - факт, който вероятно има нещо общо с поляризацията на светлината и с начина, по който се възприема от насекомите.

Снимка 368234

Източник: iStock

Последната хипотеза е в унисон и с увеличения брой ивици на зебрите, живеещи на топло, тъй като досадните кръвопийци също са много повече по тези географски ширини.