Неведнъж сме обсъждали как социалните мрежи се отразяват на психиката ни. Също отдавна добре знаем, че нотификациите са си нашият "дигитален кокаин".

Редица изследвания потвърждават, че очакването и получаването на нови лайкове, коментари и споделяния на постовете ни осигуряват умерена доза допамин, което прави социалните медии още по-пристрастяващи.

Това е и проблемът, който е подтикнал италианският депутат Витория Каса да въведе предложение за закон за регулирането на употребата на смартфони сред тийнейджърите.

Снимка 435461

Източник: iStock

В предложението си Каса оприличава ползването на социални мрежи с хазарт и дрога. В него се разкрива също, че осем на всеки десет деца изпитват сериозна тревожност при мисълта, че могат да загубят телефона си или да останат без интернет.

Законът предвижда създаването на мащабни кампании за образоване на широката аудитория по отношение на рисковете, които крие пристрастяването към технологиите.

По колко време прекарват децата пред смартфоните си

По колко време прекарват децата пред смартфоните си

И каква роля играят родителите

Каса предлага да бъдат създадени и специални рехабилитационни центрове за "най-тежките случаи" на пристрастяване, пише The Times.

Нещо повече, предложението гласи, че полицията ще бъде нагърбена да следи за прекомерна употреба на мрежите, въпреки че не е ясно как може това да се осъществи.

Снимка 435465

Източник: iStock

Идеите на Витория Каса далеч не са новаторски, тъй като в Китай от няколко години има подобни центрове, които обаче дават доста смесени резултати.

През 2017 г. китайски тийнейджър почина само пет дни, след като бе постъпил в подобен рехабилитационен център, а вероятната причина за смъртта му бе нехуманно отношение от страна на рехабилитаторите.

Пристрастяването към социалните мрежи е истинска болест

Пристрастяването към социалните мрежи е истинска болест

Великобритания ще таксува Facebook и Google, защото носят вреди на младите