От 2007 до 2015 г. Роман Мазуренко е един от най-популярните мъже в Москва. Роден в Беларус, младокът се мести в Русия, където се превръща в световноизвестен организатор на лъскави и многодневни партита.

Сбирките на Роман се отличавали с пищност и ненадминат купон, и привличали топ имена от политиката, изкуството и бизнеса.

Лека по лека обаче, разюзденият и бохемски маниер на Мазуренко попаднал в полезрението и на хора, които не одобрявали процъфтяващия му бизнес. Така през 2015 г. той губи живота си, блъснат целенасочено от дипломатическа кола с пуснати светлини.

Приятелката на Роман Мазуренко Куйда, изявен програмист със собствен софтуерен стартъп, решава, че ще се опита да възстанови присъствието на любимия си посредством технологиите.

Снимка 362266

Източник: iStock

Дълги години Куйда разработва чат-бот за обслужване в ресторанти. След смъртта на Роман дамата прекарва няколко години в това да събира съобщения, имейли и бележки, които Роман е писал с приятелите си приживе, и ги внедрява в чат-бота.

След като получава подкрепа от Силиконовата долина, Куйда успява да създаде виртуална версия на Роман, която толкова много напомня на него, че жената започва редовно да "разговаря" с нея.

Снимка 362265

Източник: iStock

Отговорите на машината били почти същите като на мъжа, премислени и остроумни.

Чат-ботът бързо става популярен между многобройните познати на Роман, а Куйда е заляна с противоположни мнения и оценки за творението си.

За някои от хората чат-ботът е имал терапевтичен ефект, помагайки им да се разделят по собствен начин с Мазуренко, докато други ожесточено пледират, че софтуерът е против човешкия морал и би довел до психологически разстройства у лабилни хора.

Въпреки това, историята на Куйда и Роман е разказ от бъдещето, валиден за всеки от нас. С развитието на технологиите видът ни започва да преодолява биологичните ограничения на живота и създава собствена реалност, в която смъртта е просто дума.

Дали е редно да се позволи на родител да разговаря с наскоро починалото си дете например, е болезнен морален казус. Но подобна технология със сигурност би се радвала на интерес в днешно време. Голяма е и вероятността в близкото бъдеще да видим и комерсиален вариант на творението на Куйда.