Колкото и странно да звучи, телефонът, към който сме пристрастени, може и да ни помогне да се преборим с тази зависимост. Учените й казват номофобия, а ние най-лесно я определяме като непрестанно взиране в дисплея на смартфона и мини сърдечни атаки всеки път, когато не го напипаме в джоба.

Сега в центъра на нашето внимание са няколко приложения за смартфон, които ще ни помогнат да спрем да бъдем така зависими към виртуалния свят, който вече винаги носим със себе си. Трябват ни само те и малко воля.

Space

Приложението работи, като първо анализира начина, по който използваме смартфона си - какво използваме най-често, с каква цел и по колко време. След това нагласяме своите цели, а Space след стриктно дали ги изпълняваме.

Снимка 359837

Източник: Facebook / The Wellness Quest

Например днес ще използвам Facebook само половин час, а не обичайните два. Готови ли сме да пробваме? Space е налично безплатно за Android i iOS.

Forest

Иновативно и на пръв поглед леко странно приложение, особено за упоменатата по-горе цел. Идеята тук е да посадим дървета и да следим как растат пред очите ни, върху дисплея на смартфона. Колкото повече време отделяме на гората, толкова по-бързо ще се развива.

А това ще ни донесе удовлетворение и ще ни накара да не мислим постоянно за така изкушаващите социални мрежи, които са само на един клик разстояние. Forest трябва да е на преден план, за да се развиват растенията.

Снимка 359839

Източник: Facebook / Forest

Когато отворим друго приложение, гората започва да изсъхва и умира заради липсата ни на воля. Струва си да пробваме. Затова още сега ще го изтеглим безплатно от Google Play или App Store.

StepLock

Ползите от това приложения са не една, а две. Първо - държи ни далеч от пристрастяващите Facebook, Instagram и Twitter и второ - кара ни да се раздвижим. Задаваме конкретен брой крачки, които трябва да направим, преди да можем да отворим някоя от социалните мрежи или пък игра, която отнема голяма част от времето ни.

Снимка 359841

Източник: StepLock

Така ще трябва първо да се пораздвижим, а после да заседнем пред телефона, за да видим какво са споделили приятелите ни в последния час например. Може по едно време да ни се стори досадно едно приложение така да контролира живота ни, но не трябва да забравяме, че е за наше добро. StepLock е налично в Google Play само за най-новите версии на Android.

OFFTIME

Приложение, разработено с цел да подобри баланс между общуването ни в реалния и дигиталния свят. То ни дава информация кога, къде и колко време сме загубили със смартфон в ръце.

Създайте собствено приложение за смартфон

Създайте собствено приложение за смартфон

Тези платформи правят работата доста лесна

Също така ни позволява да задаваме определени рестрикции относно употребата на любимата джаджа, с помощта на които да върнем своята продуктивност и да преборим зависимостта, за която така и не си признаваме. А накрая ще получим поздравление колко часа сме били в смартфон детокс режим.