Замърсяването с пластмаса отдавна не е само на повърхността на земята, но и във водата, и във въздуха. Моретата и океаните обаче се оказват най-засегнати от милионите тонове човешки отпадъци.

Случаите на умрели животни зачестяват, а в огромни морски бозайници откриват страховито количество пластмаса, което е вероятната причина за тяхната смърт.

Смъртта на един кашалот и пластмасата, открита в тялото му

Пластмасата уби кита

Тъжната смърт на един кашалот

Други морски животни, които все още обитават замърсените води, са обект на изследване, за да се установи как им влияе пластмасата. И резултатите са красноречиви - животът им е променен и със сигурност не към добро.

Учените провеждат експерименти с различни видове и заключват, че ефектът на замърсяването с пластмаса върху животните във водните басейни сериозно се подценява.

Химикалите, които са в изобилие в пластмасата, променят поведението им и ги правят по-податливи на атаки.

Снимка 391962

Източник: iStock

Така например морските охлюви не реагират както обичайно, когато са атакувани от раците - техни естествени врагове. Принципно тези мекотели се крият в черупката си, но когато водата е замърсена с пластмаса, този инстинкт за самосъхранение не се проявява и така те лесно стават жертва и храна.

Снимка 391969

Източник: iStock

А това безспорно оказва влияние върху популацията на този, както и на други видове в моретата и океаните, пише Independent.

Замърсяването с микропластмаса е по-сериозно, отколкото мислехме

Замърсяването с микропластмаса е по-сериозно, отколкото мислехме

Плува в океана, лети във въздуха и пълзи по земята

Това е първото изследване, което акцентира не само върху здравето на животните, но и върху поведението им и върху начина, по който пластмасата го променя. Със сигурност обаче няма да е последното, защото отчетените промени могат да окажат сериозно влияние на подводния свят, а оттам и на нашия живот.