Първото, с което свързваме шампанското, сигурно е новогодишната нощ. И в повечето случаи него виним за тежкото пиянство в часовете след полунощ, както и за тежкия махмурлук на първи януари.

Но наистина ли газираното вино е толкова коварно? Дали просто не сме прекалили с количествата и не сме комбинирали неправилно алкохола?

Снимка 373533

Източник: iStock

Разбира се, да пием една и съща напитка цяла вечер е най-добре. Или поне да има градация - от по-слаб към по-силен алкохол. Но, все пак, шампанското също има своята вина, а не само нашата невъзможност да отказваме, когато някой ни напълни чашата за пореден път, независимо с какво.

Въпреки че алкохолният градус на шампанското (или просекото) е като на негазираните вина, пенливата версия ни опиянява доста по-бързо, а в кръвта ни се отчита по-висока концентрация на алкохол.

Снимка 373530

Източник: iStock

Причината - балончетата в напитката. Въглеродният диоксид ни кара да се чувстваме по съвсем различен начин. Това доказва и експеримент на немски учени, които тестват две групи. На едните дават газирано шампанско, а на другите - вече разгазирано, пише Business Insider.

Броени минути след консумацията на напитката се измерва нивото на алкохол в кръвта им. И да, при тези, които са консумирали газирано шампанско, то е по-високо (0,54 на 0,39 промила).

Как алкохолът влияе на съня

Как алкохолът влияе на съня

Какво се случва след няколко чашки

Благодарение на въглеродният диoксид, циркулацията на кръвта се подобрява, а алкохолът в шампанското и просекото се абсорбира по-бързо от организма.