Влогърите са превзели платформите за видеосподеляне. Клипове на различна тематика, които постепенно и неизбежно превръщат създателите им в една машина за реклама и пари. Но има и един друг тип влогъри - като баба Мастанамма с нейния кулинарен YouTube канал.

Тя е от Индия, няма акт за раждане, но влиза в конкуренция и в графата за най-възрастни жители на света. По-скоро влизаше, защото на 5 декември индийката почина. И нека в нейна памет обърнем внимание на това, което остави след себе си, защото то още дълго ще бъде хит в интернет пространството.

Мастанамма стои зад YouTube канала Country Foods. В него се публикуват рецепти на местни и нетрадиционни ястия, а абонатите са над 1.2 милиона. Общият брой на видеоклиповете също е внушителен.

Идеята за влогърството идва от правнука на индийката. Той й предлага да я снима как готви и да качва видеата в интернет. Тя се съгласява, със сигурност без ясната представа какво ще последва от това. Тогава Мастанамма е на цели 105 години, а за отрицателно време се превръща в YouTube звезда.

Кулинарията е в основата на всички видеа, но абонатите на най-възрастната влогърка със сигурност са привлечени не само от рецептите на ястия, които приготвя на открит огън, но и от нейната атрактивна личност, и най-вече от възрастта й. 

За разлика от влогърите, които сме свикнали да гледаме, индийката не се гримира и не си прави прическа преди заснемането на последното видео. Всеки път е облечена еднакво - в традиционно сари. 

Мастанамма готви на прашната земя, бърка и пробва ястията с ръка, мери всички на око, бели зеленчуците с ноктите си. Вместо в чинии, храната се сервира върху големи бананови листа и всички ядат заедно, отново с ръце. Индийката използва само своя традиционен заоблен нож и не иска никакви нововъведения в импровизираната си кухня насред полята.

Сред видеата в канала на Мастанамма има някои наистина култови, като това с рецептата за пиле, приготвено в диня, което има над 12 милиона гледания. А в рецептите й влизат предимно зеленчуци, риба, морски дарове и яйца, а любимата й подправка е кърито.

Кои са най-високоплатените влогъри в YouTube през 2018 г.

Кои са най-високоплатените влогъри в YouTube през 2018 г.

8-годишно момче начело, Логан Пол почти изпада от топ 10

Въпреки че бе надхвърлила 100-те и акцентираше върху местни индийски ястия, Мастанамма бе готова на саможертви в името на успеха и приготвя пред камера и вкусотии като пица с пиле и шоколадов кейк, които със сигурност не са й познати от нейната младост, предава BBC.