Домашните любимци са пълноправни членове на семейството и като такива заслужават необходимото внимание. Част от него е грижата за здравето. А един от редовните въпроси, които се задават при ветеринаря, е за възрастта на кучето или котката ни.

Добрата стара теория, че една кучешка година се равнява на седем човешки, която често използваме за изчисляване на възрастта и на котките, май ще се окаже грешна.

Логиката зад тази зависимост е, че едно средно голямо, добре гледано и здраво куче, може да изживее 1/7 от продължителността на човешкия живот.

Снимка 370080

Източник: iStock

И тук идва голямата въпросителна - колко е средната продължителност на нашето съществуване на Земята. А отговорът е, че постоянно се променя и непрекъснато намалява.

Освен това, породите кучета и котки са достатъчно различни, за да могат да се правят подобни генерални обобщения. Големите кучета в повечето случаи живеят доста по-кратко от своите по-дребни събратя.

Така че, дали кучешките и котешките години нямат нужда от преизчисление? Краткият отговор е да. А по-задълбоченият идва под формата на таблица, в която са разделени различните етапи от живота на домашния любимец - общо шест.

Фази на живота при кучетата

Кученце - от раждането до половин година. Достига се сексуална зрялост.

Юноша - от половин година до девет месеца. Растежът продължава, достига се репродуктивна зрялост.

Възрастен - от девет месеца до шест години и половина. Растежът приключва. Структурна и сексуална зрялост.

Зрял - от шест години и половина до девет години и девет месеца. Остава половината или 1/4 от живота.

Старши - от девет години и девет месеца до 13 години. Остават около 25% от живота на кучето.

Възрастен - над 13 години. Тук всичко зависи от породата и здравословното състояние.

Снимка 370127

Източник: iStock

Фази на живота при котките

Котенце - от раждането до шест месеца. Бърз растеж, без достигане на сексуална зрялост.

Юноша - от шест месеца до две години. Завършване на физически растеж, достигане на сексуална и репродуктивна зрялост. Научаване как да оцеляват.

Основна фаза - от две до шест години. Котката изглежда по най-добрия начин, възможно най-активна е. Най-доброто време от живота й. 

Зряла - от шест до 10 години.

Старши - от 10 до 14 години. В зависимост от породата, повечето котки доживяват до този етап от живота си.

Възрастен - След 14 години. Някои доживяват и до 20, но тези случаи са по-скоро изключение.

Снимка 370100

Източник: iStock

Фазите на живота на котката или кучето може да не са толкова конкретни, колкото възрастта, но, според учените от American Animal Hospital Association, това е правилният начин на мислене

Кучетата могат да надушват лоши хора

Как кучетата надушват лоши хора

Какво правят 300 милиона рецептора за обоняние

И ако ветеринарът ни попита на колко години е животинката ни, го прави, за да определи в коя фаза на живота си е, пише Daily Mail. Така ще бъде наясно от какви специфични грижи се нуждае и какви здравословни проблеми са най-възможни в конкретния момент.