Всички сме виждали как котките старателно почистват козината си, веднага след като сме ги докоснали. На пръв поглед, това може да казва, че са изключително чистоплътни и не се радват особено на контакта с хората, щом искат веднага да изтрият всички следи от него.

Котката, на която има за какво да завиждаме

Котката, на която има за какво да завиждаме

Царски живот

Но истината е малко по-различна. Животните се опитват да прикрият своята миризма, защото освен хищници, могат да бъдат и жертви. Това е навик, придобит от времето, когато котките не са живели предимно в спокойна домашна среда.

Котешкият език е грапав и мнозина го сравняват с шкурка. Всъщност, това усещане се дължи на хилядите микроскопични папили, с които е покрит. Те са изградени от кератин, точно както нашите нокти.

Снимка 348671

Източник: iStock

Ако сме свикнали с мекото близане на някое куче, то усещането да ни оближе котка със сигурност ще ни се стори доста различноняма, дори и неприятно. Но всичко в животинския свят има своето предназначение. С грапавия си език котките успяват по-лесно да разрешат козината си, дори да имат грижовен стопанин, който да го прави регулярно.

Събират и падналите от тялото си косми, откъдето идват и изплютите топки косми. Но в това няма нищо необичайно. С чистенето котките премахват и различни паразити и техните яйца, стопирайки разпространението им. 

Друго любопитно задължение на котешкия език е да разнася естествените есенциални масла, които правят козината водонепропусклива, по дължината на цялото тяло.

Снимка 348670

Източник: iStock

Така ако изсипем малко вода върху пухкавия домашен любимец, тя ще се плъзне по него, точно както по току-що намазана с олио кожа. Именно затова и ветеринарите съветват да не къпем често котката си. Тя се справя по-добре с хигиенизирането си. 

По котешкия език са разположени и много вкусови рецептори, но значително по-малко като количество от тези при човека. Те определят дали една храна им харесва, или не. Интересно е, че при котките липсват единствено рецепторите за сладки храни. Затова и често се стига до неправилното им хранене. 

Да не забравяме и още една жизненоважна функция на котешкия език - пиенето на вода. Животното първо сгъва върха на езика си, за да загребе вода. А след това за части от секундата я изтласква към устата си, изпреварвайки ефекта на гравитацията, пише Metro. 

Снимка 348676

Източник: iStock

А ако сме се чудили защо котките обичат да стоят с изплезен език, то и тази странност си има обяснение. Когато една част от езика е извън устата им, например по време на сън, животните разбират какво се случват около тях благодарение на вкусовите си рецептори.

Най-често улавят феромони. А ако това, което са "хванали" им е харесало, нищо чудно да забравят да си приберат езика.