Как можем да предизвикаме паника сред пътуващите със самолет? Като публикуваме в Twitter местата на борда, които е най-вероятно да пострадат по време на самолетна катастрофа, разбира се...

Точно това направи индийският клон на холандската авиокомпания KLM, но с обратен знак - обяви няколкото места в самолета, на които пътниците имат някакъв шанс да оцелеят, ако самолетът се разбие.

12 часа по-късно публикацията беше сменена и заменена с официално извинение на компанията. В него се казва, че "целта не е била да се наранят нечии чувства" и че публикуваният факт е общоизвестен.

Снимка 419822

Източник: iStock

Той е взет от проучване на списание Time от 2015 г., според което задните места в самолета имат малко по-големи шансове за оцеляване при катастрофа от средните и предните.

Точните данни са 32% за задните, 39% за средните и 38% за предните. Експерти по авиацията обаче твърдят, че няма такова нещо като "сигурно" място по време на катастрофа. Те напомнят, че въпреки това шансът за авиокатастрофа е 1:1.2 милиона, докато шансът да пострадаме при инцидент с автомобил - 1:5000.