След като юни се превърна в най-горещият юни до момента, юли грабна "престижния" приз за най-горещ месец, регистриран някога, а август се превърна във вторият най-горещ август, септември реши да не остава по-назад.

В петък Copernicus Climate Change Service (CCCS), европейската организация, която изследва промените в глобалните температури, съобщи, че току-що заминалият си септември е най-горещият септември в историята, откакто се водят метеорологични статистики.

Септември 2016 г. е бил само с 0.02 градуса по Целзий по-студен от този през настоящата година, който е бил с 0.57 градуса по Целзий по-топъл от средното за този период на годината, а от CCCS считат рекордите от тази година и от 2016 г. за ефективно равни.

Гренландия, високите температури и рекордно количество стопен лед за един ден

Тъжният рекорд на Гренландия

Постижение, което няма как да ни зарадва

Разликата обаче е, че през 2016 г. планетата бе сериозно затоплена от доста интезивен Ел Ниньо, който изигра основна роля за поставянето на тогавашния рекорд, докато тази година температурните максимуми са достигнати без помощта на течението.

От CCCS съобщават, че зоните с най-високи средни температури през изминалия месец са били източната част на САЩ, Монголското плато, югозападна Русия и някои части на Антарктида.

Антарктида, отчупеният айсберг и каква е причината

Защо огромен айсберг се отчупи от Антарктида

Промените в климата ли са причината

От агенцията казват, че лятото, което, уви, вече е зад нас, е било най-горещото такова, някога регистрирано в Северното полукълбо.

Учените смятат, че растящите температури вече са новата норма и няма причина да очакваме тенденцията да се промени през идните години.