По традиция жените приемат фамилното име на съпруга си, след като се оженят. През последните години обаче попурялност набират и други алтернативи. Така например съпрузите вече вземат фамилните имена на техните съпруги, някои двойки съчетават фамилиите си и, разбира се, най-често срещаното е жените да запазват собствените си имена. 

Снимка 325510

Източник: iStock

Въпреки че неспазването на тази традиция е избор за много жени, този акт може да повлияе на това как околните възприемат съпрузите им. Според ново изследване мъжете, чиито съпруги не вземат фамилията им, изглеждат в очите на хората като по-слаби във взаимоотношенията, а техните половинки се считат за амбициозни и уверени, пише Yahoo.

Най-подходящата възраст за брак

Най-подходящата възраст за брак

Какво казва науката по въпроса и трябва ли да се притеснявате

Изследването е проведено от Университета в Невада сред британски и американски студенти. Те са били помолени да попълнят онлайн анкета, в която трябва да опишат какво мислят за личността на мъж, чиято жена е отказала да приеме фамилията му. 

Снимка 325511

Източник: iStock

Това възприятие, разбира се, не е широко разпространено, защото традиционното приемане на фамилното име остава достатъчно популярна практика - дори сред младите жени. През 2016 г. британският център за проучвания "YouGov" установява, че 59% от жените биха искали да вземат фамилното име на бъдещия си съпруг.