Четохме много за кокосовото масло и вероятно вече и сами сме се убедили в качествата му, когато става дума за кожата и косата. Но има и едно друго масло, което сякаш е малко подценвано, въпреки че никак не е честно - какаовото.

Какво представлява

Какаовото масло е натурално, добито от какаови зърна. Те се пекат и пресоват, а остатъка се превръща в какао на прах.

Маслото има аромат на какао, но не и неговия цвят. С по-гъста консистенция е от кокосовото и по-трудно се разтопява. Източник е на полезни мастни киселини, от които кожата ни има нужда. Много е подходящо за суха и чувствителна кожа, като хидратира в дълбочина.

Какаовото масло е емолиент и образува защитен слой върху кожата, благодарение на който тя се запазва овлажнена за по-дълго.

Какаовото масло се използва от местните в Централна и Южна Америка за овлажняване на кожата от векове. Друго негово предимство е, че има висока концентрация на антиоксиданти - полифенол и флаваноиди. А тях е важно да приемаме не само вътрешно, но и да нанасяме върху кожата, за да я предпазваме от вредните влияния.

Маслото е богато и на фитохимикали - естествени съединения, които подобряват кръвообращението, забавят стареенето на кожата и предпазват от вредните UV лъчи. Това обаче не значи, че какаовият продукт е достатъчна слънцезащита.

Снимка 379411

Източник: iStock

Какаото се използвало и в медицината в древността и дори е било разменна монета заради множеството си ползи. Днес маслото е съставка на редица козметични продукти, но можем да го намерим и използваме и в чист вид.

Употреба

Какаовото масло се е доказало като враг на белези, бръчки и всевъзможни промени по кожата. От екземи и дерматити до стрии. Затова и намира място в състава на редица козметични продукти за бременни, въпреки че този му ефект е леко спорен все още.

Заради високото съдържание на мазнини в състава си, какаовото масло е подходящ продукт за хидратация на кожата на тялото и лицето. Ефектът е продължителен, а овлажняването - а дълбочина. Полифенолите в състава му пък се борят с признаците на стареенето.

Снимка 379410

Източник: Facebook / Honour the Temple - Ancient Wisdom For Modern Living

Именно заради хидратиращите си свойства, какаовото масло е подходящо и за много сухи и чувствителни зони като устни, стъпала и лакти. Лесно можем да си направим подхранващ лосион, като смесим маслото с кокосово или друго по наш избор, а след това нанасяме редовно.

Какаовото масло е ефикасно средство и за третиране на възпалена кожа, например след слънчево изгаряне. Бързо успокоява и възстановява.

Отрова ли е кокосовото масло

Отрова ли е кокосовото масло

Мнението на един учен от Харвард

И един бонус за мъжете - какаовото масло може да се използва като крем за бръснене, който едновременно предпазва от раздразнения и хидратира. А и мирише толкова вкусно, че трудно някой може да устои, пише DrAxe.