Минусовите температури определено не са приятни на никого. Но нямаме друг избор, освен да преживеем, надяваме се, последните ледени дни за тази година. Ето как това да се случи по-безпроблемно.

Безспорно от съществено значение е начинът, по който сме облечени. Като видим какво е времето навън, ни се приисква да навлечем половината гардероб, а след това да се наметнем с едно одеяло. Ей така, за всеки случай. Но и това не е добра идея.

Снимка 342467

Източник: iStock

Наслояването на дрехи е най-добрият вариант за студените дни. Започваме от най-тънките към най-дебелите. Трябва да имаме прилепнала по нас дреха, например потник или боди. Отгоре може да облечем блуза с дълъг ръкав и жилетка. А когато се озовем на по-топло място, събличаме най-горната дреха, за да избегнем изпотяване.

Кашмирът е естествената материя, която задържа най-много телесната топлина. Освен него, добре е да се спрем и на дрехи от микрофибър, полиестер и памук. Вълнените пуловери са неизменна класика, но не е добре да бъдем само по тях.

Снимка 342469

Източник: iStock

Много важно е и краката ни да бъдат топли. Освен с дебели и непропускливи зимни обувки, трябва да се оборудваме и с правилните чорапи. Пълним един чифт до половината с ориз или леща (те задържат топлината) и ги пъхаме в микровълновата за не повече от минута. След това обуваме за комфорт и в най-студената зимна утрин.

Всички знаем правилото на руснаците - зимата се пият студени напитки и се яде сладолед, а лятото - топъл чай. По този начин се регулира температурата на организма. Кръвоносните съдове се стягат и така се намалява притокът на кръв към кожата и крайниците. Това възпрепятства загубата на ценна топлина.

Снимка 342471

Източник: iStock

А и изненадата при кафето е, че неговият затоплящ ефект няма общо с това колко е горещо то. Кофеиноватa напитка стимулира метаболизма и тялото ни започва да гори енергия. А това ни кара да се чувстваме затоплени отвътре.

За разлика от айс кафето, което е добра идея за зимата, за горещите напитки не може да се каже същото. Техният прием автоматично стартира охлаждащия механизъм на тялото ни и то започва да се поти. Така след първоначалната топла вълна следва по-продължително охлаждане.

Все пак, ако сме фенове на чая, добре е да го пием хладък и да добавим към него щипка куркума. Тя, както и лютият червен пипер, канелата или джинджифилът, има високи концентрации на химикали, които повишават кръвообращението.

Снимка 342472

Източник: iStock

Никак не е добра идея да се сгряваме с алкохолни напитки. Те разширяват кръвоносните съдове и цялата ни топлина достига до кожата, разпръсквайки се много бързо. Това създава измамно чувство, че сме преборили студа, но всъщност телесната ни температура спада, пише Reader's Digest.