Когато работиш това, което наистина обичаш, няма да имаш нито един работен ден в живота си. Вярно си е, но не всеки има този късмет. И на всеки му се е случвало да прави компромиси със себе си и желанията си, за да си изкарва прехраната.

Но да работим под постоянен стрес и работата да не ни доставя удоволствие е една от най-големите грешки, която можем да направим. Освен нервите и бъдещото си развитие, съсипваме и здравето си. Ето как.

Сърдечни проблеми

Прекарваме по-голяма част от времето на работното си място. И когато това време е свързано с непрестанен стрес, сърцето ни е под голям риск. 

Хормоните на стреса повишават кръвното налягане, а това е предпоставка за сърдечно-съдови проблеми. Увеличава се и шансът за запушване на кръвоносни съдове заради повишаването и на холестерола. Смята се, че стресовата работна среда увеличава риска от инфаркт с между 10 и 40%.

Снимка 283324

Източник: iStock

Имунитет

Вероятно не сме се замисляли, но работата може буквално да ни разболее. И то не заради настиналите колеги, които не спират да кихат и кашлят до нас.

Просто стресът понижава имунитета и ставаме по-податливи на заразни болести. Затова е наистина добра идея да си останем вкъщи, когато сме болни.

Хроничен стрес

Когато той е ежедневие, се превръща в наистина сериозен проблем. Активират се онези области в мозъка, които са отговорни за производството на стресовите хормони кортизол и норадреналин. Те предизвикват истински хаос в тялото и съзнанието ни.

Снимка 379354

Източник: iStock

Депресия

Напрежението, разочарованието и тревожността лесно се прехвърлят от работното място в останалите аспекти от нашия живот. Така възможността да се скараме с половинката си без причина или да предизвикаме катастрофа на път към вкъщи е много по-голяма.

Мислите ни витаят, не спираме да се чудим как да се справим с на пръв поглед неразрешимите проблеми. Това ни прави апатични към малките радости и може сериозно да повлияе на социалните ни контакти, пише Reader's Digest.

Снимка 379355

Източник: iStock

Не е изключено дори да се стигне до отчуждение, желание да бъдем сами със себе си, да се изолираме. Едни млад човек, който работи в кол център, е много вероятно след края на тежкия ден да иска да се отпусне пред телевизора или компютъра, вместо да излезе на по бира с приятели.

Как да си почиваме след работа

Как да си почиваме след работа

Релаксиране след напрегнатия работен ден

Затова, най-важното правило е да оставяме работата си на работното място и да си тръгваме с чисто съзнание, готови да обърнем внимание и на другите важни неща в живота.