В сезона на грипа правим всичко възможно, за да нe попаднем в статистиката на заболелите. Но има неизбежни ситуации, като возенето в градския транспорт, които ни поставят на сериозен риск от заразяване.

А ако вече сме болни, добре е да помислим за здравето на хората около нас. Разбира се, че не искаме да заразим цялото семейство. Но как да стане, като прекарваме часове наред заедно у дома? Има няколко прости правила.

Как ни разболява грипният вирус

Как ни разболява грипният вирус

Великият манипулатор

Наистина чисто

Да почистваме дома си основно понякога не е достатъчно. Важно е и с какви препарати го правим. За да избегнем възможността да живеем в инкубатор на бацили, добре е да се въоръжим с антибактериални продукти.

Снимка 340602

Източник: iStock

Тези за домашна употреба съдържат по-малко количество активни вещества и не са така ефикасни, както използваните в болнична среда. Затова може да ги заменим и с обикновени препарати, примесени с белина или водороден пероксид. Парочистачката също е добър вариант - заради високата температура, която създава.

Забранено

Има два начин да се заразим. Единият е директен - ако болният е достатъчно близо до нас и по въздушно-капков път ни предаде заразата. Другият е индиректен. Когато често си докосваме лицето, а след това различни предмети, ние ги заразяваме.

И следващият, който ги употребява, е много възможно също да се разболее благодарение на нас. Затова просто не трябва да се пипаме по лицето.

Снимка 340603

Източник: iStock

А кога последно имаме спомен да сме почистили и дезинфекцирали дръжката на хладилника, дистанционното или семейния таблет? Именно най-често употребяваните и докосвани предмети са най-възможните индиректни заразители.

Затова е добре, когато някой вкъщи е болен, да ги почистваме поне веднъж дневно. Бактериите на грипа могат да живеят до 24 часа върху дадена повърхност.

Златно правилно

От малки всички ни учат колко е важно често да си мием ръцете. Е, наистина е много важно. Поне 20 секунди трябва да се търкаме с вода и сапун или продукт, съдържащ алкохол. 

Снимка 340604

Източник: iStock

Една малка подробност, която често ни убягва - да сменяме често гъбите за чинии и кърпите за ръце, защото бързо се превръщат в гнездо на бактерии. А после, като се разболее и детето, ще ни гризе чувство за вина, пише Daily Mail.