На всеки му се е случвало да полее, без да иска, телефона или компютъра си с вода, кафе и какво ли още не. Чувството не е никак приятно, особено ако това се окаже причина за повреда в устройството. Ето защо ще видим какви са първите стъпки за спасяването на "удавника".

Как да удължим живота на батерията

Как да удължим живота на батерията

На телефона или компютъра

Това, което погубва телефоните, лаптопите и всяка една техника, е късото съединение. Ето защо, когато ги залеем, първото нещо, което трябва да направим, е да изключим устройството и да спрем всякакъв приток на електричество. 

Снимка 334134

Източник: iStock

При мобилните телефони това се свежда до махане на батерията, а при лаптопите (това с батерията важи и тук) и компютрите например до изключване от захранването. 

Разглобяването е следващата стъпка, която трябва да предприемем, защото водата няма да се изпари в затвореното пространство. Трябва да разглобим всичко, което можем - при лаптопите това ще рече да премахнем и клавиатурата. 

Снимка 334140

Източник: iStock

Следва изсушаването. Тук също трябва да бъдем внимателни, защото прекомерната топлина също може да повреди устройството, ако водата вече не е успяла.   

Каква е вредата от дисплеите

Как ни вредят дисплеите

До какво води прекомерното застояване пред компютъра и телефона

Дотук с водата, защото тя е може би най-лесният случай. Когато сме "удавили" техниката си с кола, кафе или други напитки, съдържащи захар, нещата не изглеждат толкова лесни. Разглобяването и сушенето също влизат в упражнението, но за да предотвратим лепкавостта, трябва да третираме устройството със спирт. 

Снимка 334144

Източник: iStock

При телефоните е малко по-сложно, защото разглабянето не е толкова лесно. Ето защо, когато махнем батерията (ако това е възможно), трябва да го поставим в нещо, което абсорбира влагата - ориз например. 

Колкото и да сме намокрили устройството, трябва да изчакаме поне 24 часа, преди да го включим отново.