Мисълта за пролетта и лятото ни кара да се отпуснем в прегръдката на приятни емоции за слънчеви и лежерни дни. За съжаление, отпуската на повечето от нас е ограничена и не ни позволява месец или два край морския бряг.

Но ако имаме вила наблизо, сега е времето да се заемем с малки ремонти и освежителни промени, за да си я ползваме с удоволствие в следващите месеци. Има три основни тенденции, сред които да изберем тази, която най ни харесва. И, разбира се, да вложим и известна доза въображение.

Средиземноморско синьо

Лято, море, синьо небе. Всичко това можем да пренесем и във вилата си. Различните нюанси на любимото синьо се съчетават чудесно с естествени материали, дърво, теракота, мозайки, както и с бяло. 

Снимка 344000

Източник: iStock

Скандинавски минимализъм

Тук основното е светлината, естествена и слънчева. Всичко е решено в светли пастелни тонове. Подходяща е и комбинацията между черно и бяло. Помещенията са с минимум мебели и с големи прозорци, гостоприемно канещи лъчите вътре.

Скандинавците напоследък се свързват тясно и с хюга - традицията да създават уют и комфорт и да им се наслаждават възможно най-пълноценно. Затова са ни нужни и удобни мебели, най-добре разположени срещу прозорците.

Селска ферма

Дърво по стените, камък по подовете. Все естествени материали, които с много труд се превръщат в нашата представа за уютно място за релакс. Тук минимализмът не е чак толкова силно застъпен, но все пак е за препоръчване.

Снимка 344006

Източник: iStock

След като решим на кой стил да се превърнем в последователи, идва време за действие. Най-лесният, евтин и същевременно ефективен начин да променим интериора е боята. Смяната на цвета на стените моментално променя визията на помещенията.

Земните цветове - жълто, оранжево, кафяво и зелено са подходящ избор за къщата на село. Често забравяме осветлението като важен акцент, а не би трябвало. Няма да ни излезе скъпо да подменим лампите и да сложим ключове с регулиране на нивото на осветеност.

Снимка 343999

Източник: iStock

Градината ще разцъфне в красиви цветове съвсем скоро, ако сме положили подходящите грижи за нея. Но стайните растения са не по-малко важни. Освен че пречистват въздуха, те редуцират стреса. Добре е да заложим на не повече от две във всяко помещение.

Същите тези правила важат и ако сме решили да отдаваме вилата си под наем. Това е все по-често срещана тенденция благодарение на платформите, които го правят лесно като детска игра.

Снимка 343997

Източник: iStock

В подобен случай трябва да акцентираме върху удобното легло, наличието на тоалетни принадлежности и редуцирането на мебелите до минимум, за да имат гостите повече свобода и да изглеждат пространствата по-големи, пише Daily Mail.