Бърнаутът, прегарянето или синдромът на професионалното изчерпване. Много наименования за едно състояние. То е доста разпространено в днешния свят, в който кариерата и материалните блага са издигнати на пиедестал.

Но често той е поставен на плещите на нашето здраве. И все по-често те поддават на тежестта, а последствията не са никак приятни. След все по-задълбочени изследвания по темата учени и лекари са стигнали до извода, че има разлика между обичайния стрес на работното място и бърнаута, който си е психично заболяване.

Снимка 342585

Източник: iStock

Ето кои са първите признаци, че и ние сме се насочили към "пещта", където нищо чудно да изгорим.

Липса на баланс

Ако ежедневието ни не е разпределено между работата и личния живот, това е сериозен проблем. Всеки от нас познава поне по един работохолик, който винаги предпочита да свърши нещо "по работа", вместо да излезе на кафе с приятели.

Как да балансираме между работата и личния живот

Как да балансираме между работата и личния живот

И защо наистина е важно

Освен че това влияе зле на социалните контакти, след време със сигурност ще окаже отражение на здравето и настроението ни. Колкото и да си обичаме работата, има и други важни неща.

Никой не е перфектен

И въпреки че много добре го знаем, пак постоянно се опитваме да се превърнем в безгрешна версия на самите себе си. Това най-често става с много часове труд, безсънни нощи и неизбежните угризения защо не ни се получава така, както искаме. И това се натрупва в нас до момента, в който ще избие.

Снимка 342583

Източник: iStock

Загубен смисъл

Ако работим много, но въпреки това не можем да се похвалим с особени успехи, значи имаме проблем. Или не действаме в правилната посока и усилията ни са напразни, или ние самите не оценяваме успеха си.

А липсата на удовлетвореност, съчетана с много труд, не води до нищо добро. Именно тя е един от ясните симптоми за бърнаут, заедно с хроничната умора.

Без сили

Невъзможността да изпълняваме ежедневните си задължения както обичайно и чувството, че нямаме сили за нищо, комбинирано с безсъние, са класически признаци за професионално прегаряне.

Снимка 342587

Източник: iStock

Оплакванията, че не можем да се концентрираме и да се справим с конкретна задача, зачестяват все повече, а чувството, че няма да успеем, се съчетава с реална физическа невъзможност.

В плен на емоциите

И то не на какви да е, а все на негативни. Умората винаги идва с раздразнение. Когато сме професионално прегорели, все по-дребни неща ни ядосват и все по-често използваме цинични думи, за да изразим мнението си. Песимизмът ни завладява и всичко около нас губи смисъл и цвят.

Проблеми тук, проблеми там

Ако страдаме от синдрома на професионалното изчерпване, проблемите със сигурност няма да са заключени единствено в рамките на офиса. Тях прехвърляме и в личния си живот (ако въобще ни е останал такъв). Често се стига до ситуации, в които успяваме да отблъснем всички точно когато се нуждаем най-много от тях.

Снимка 342589

Източник: iStock

А и да не забравяме здравословните проблеми, които вървят ръка за ръка с бърнаута. Като започнем с безсъние и депресия и стигнем до храносмилателни проблеми и нарушена сърдечна функция. В подобни случаи трябва веднага да потърсим лекарска помощ.

Решения

Ако искаме да предотвратим пълното си прегаряне или да се избавим от неговия капан, трябва да извървим няколко, на пръв поглед, лесни стъпки (не толкова лесни, когато сме в подобна ситуация).

Трябва да се научим да релаксираме ползотворно. Медитация, йога, разходки сред природата, слушане на музика. четене на книга. Време само за нас. Добра идея е да си намерим хоби или да се захванем със спорт, за да осмислим времето, в което не сме на работа.

Снимка 342590

Източник: iStock

Важно е да потърсим помощта на други хора, за да излезем от капана на бърнаута. Социални контакти, семейни събирания, семинари, сближаване с колегите, редуциране на токсичните връзки.