Всички имаме от онези дни, в които единственото, което ни се отдава, е да гледаме в една точка. Нито имаме желание за работа, нито пък през главата ни минават от онези мисли, които сами нескромно определяме като гениални.

Дори и работата ни да е свързана с обичайно повтарящи се действия и да не изисква особена креативност, понижената продуктивност със сигурност няма да остане незабелязана и от шефове, и от колеги. 

А за да си спестим излишни главоболия, по-добре да имаме предвид няколко грешки, които, ако правим често, е напълно нормално да водят до затруднения в работния процес.

Социалните мрежи

Няма спор, че в днешни дни именно те са способни да ни разсеят от всичко. От пътя пред нас, докато шофираме. От половинката и децата, докато сме вкъщи. От ежедневните задачи, докато сме в офиса.

Снимка 380218

Източник: iStock

Неслучайно в много фирми има забрана за достъп до Fаcebook, Instagram и Youtube от служебните компютри. Но ако сме с телефон в ръка (което е сигурно), нищо не може да ни спре да редуцираме продуктивността си до нива, близко до нулата.

Нищо, освен ние самите. Контрол и пак контрол. Най-добре е смартфонът ни въобще да няма място върху бюрото, защото дори само наличието му близо до нас е способно да ни разконцентрира.

Имейлите

Вероятно първата ни работа сутрин е да проверим личния и служебния мейл. А особено след почивни дни е напълно вероятно там да ни чакат десетки съобщения. И буквално да ни залеят преди дори още първото кафе да е дало резултат. А това няма как да не ни повлияе.

Вместо да се хвърляме презглава в морето със съобщения рано сутрин, трябва просто да хвърлим един поглед на наистина важните имейли, а останалите да оставим за чистка в по-късен етап.

Снимка 380221

Източник: iStock

Освен това, ако пощата ни е постоянно отворена в прозорец на браузъра, има голяма вероятност често да се разсейваме ненужно. Според Forbes, прекарваме цели 23% от времето си в проверка на мейлите. А това е много, много време годишно.

Разбира се, ако работата ни е пряко свързана със съобщенията, които получаваме, няма как да ограничим достъпа си до тях. Но във всички други случаи е по-добре да го направим.

Колегите

Супер е да имаме колеги, с които да можем да се посмеем и да споделим какво сме правили снощи. Но ако сладките приказки не са ограничени до почивките, тогава няма защо да се чудим, че задачите само се трупат, вместо да ги отхвърляме една след друга.

Работното място

Със сигурност условиятa, в които работим, оказват влияние върху продуктивността ни. Във все повече офиси работните места са разположени едно до друго, в големи зали, без прегради. 

Снимка 380224

Източник: iStock

Това успява не само да наруши личното ни пространство, но и да ни разсейва многократно повече, отколкото ако работим в малка стая с малко колеги. Тук не можем да направим особено, освен да впрегнем усилия да се абстрахираме от околната среда.

Пуш паузите

Разбира се, че без почивки не става. Те са необходимост, за да спори работният процес. Но когато станат прекалено често, зависимостта се променя и започват по-скоро да вредят, отколкото да помагат

Основен виновник за намалената продуктивност за почивките за по цигара, които често са в неподходящ момент или са нашето оправдание, когато просто не ни се работи. 

Задачите

Правилното планиране е всичко. Със сигурност идеята, че имаме куп задачи за днес по-скоро ще успее да ни демотивира, отколкото мобилизира. А идеята, че можем все нещо да оставим за утре е толкова съблазнителна.

Снимка 380226

Източник: iStock

Но ако имаме ясен план за действие и се захванем първо с най-важното, не само времето е по-вероятно да ни стигне, но и наистина да успеем да отложим нещо маловажно.

Трябва да знаем колко време ни отнема всяка задача и да си записваме всичко. Така няма да позволим стресът да замъгли съзнанието ни. 

Как да релаксираме в офиса

Как да релаксираме в офиса

Трябват ни само пет минути

Бъркотията

Ако на бюрото ни е пълна лудница, нищо чудно и в главата ни положението да е същото. Подреденото работно място е от голямо значение за гладното протичане на работния процес. Затова не бива да подценяваме този фактор.