Вече за никого не е тайна, че нещо убива пчелите в световен мащаб - както медоносните, така и дивите видове. А от това не страда само производството на мед и безценните пчелни продукти, но и всички растения, които разчитат на опрашване от тези насекоми, за да продължат съществуването на вида си и да дават плод.

Ново проучване, проведено от Университета на Тексас в Остин, показва, че медоносните пчели, изложени на глифозат - активното вещество в известния препарат срещу плевели Roundup, губят важна бактерия в червата си, което ги прави по-уязвими към развитието на инфекции и в крайна сметка ги убива.

Снимка 381338

Източник: iStock

Според учените е много вероятно глифозатът да допринася за измирането на пчелите. Те смятат, че употребата на веществото вече трябва да бъде регулирана по начин, който се съобразява с новото откритие, тъй като досега глифозатът се смяташе за безвреден за пчелите.

Това беше така, защото веществото пречи на важен за растенията и микроорганизмите ензим, който обаче не се открива при животните, в това число пчелите. Но е доказано, че разрушаването на нормалния баланс в чревната микрофлора води до развитието на опасни бактерии и гъбички и последващите инфекции. Така, индиректно глифозатът води до заболявания и смърт на пчелите, а вероятно и на други животни.

Снимка 381337

Източник: iStock

Измирането на тези насекоми се дължи на много и различни фактори, не само на употребата на изследвания хербицид, но ако успеем да ограничим поне един фактор, това е стъпка към опазването на пчелите.

Резултатите са публикувани в научното списание Proceedings of the National Academy of Sciences.