Една от топ новините през последните дни и седмици безспорно е покупката на 9.2% от акциите на Twitter от страна на милиардера Илон Мъск и последвалото го предложение за изкупуване на цялата компания за над 40 млрд. долара. 

Илон Мъск, Twitter и предложението за 41.4 млрд. долара за покупката на социалната мрежа

Колко милиарда предложи Илон Мъск за Twitter

Щедро предложение

Въпреки че Мъск е определян за най-богатият човек на планетата с общо състояние, възлизащо на 249 млрд. долара по последни данни на Bloomberg, покупка от подобен мащаб никак не е лесно начинание. 

Тази седмица милиардерът внесе документи в Американската комисия по ценните книжа и борсите, които нагледно разкриват точно откъде ще дойдат парите за потенциалната сделка. 

Снимка 566206

Източник: GettyImages

От тях става ясно, че Мъск е готов да похарчи 46.5 млрд. долара, за да купи Twitter, като 25.5 млрд. ще бъдат финансирани под формата на серия от заеми от инвестиционния гигант Morgan Stanley. 

Останалите 21 млрд. долара ще дойдат лично от джоба на Мъск, но не е ясно дали милиардерът действително разполага с тази сума в кеш, което е малко вероятно.

Това, което знаем обаче, е че основателят на Tesla се е посочил като единствен източник на въпросните 21 млрд.

Снимка 567870

Източник: GettyImages

Мнозина биха се запитали за какво му е на Мъск да тегли заеми, имайки предвид общото му състояние, но истината е, че голяма част от него е заключено в акции на Tesla. 

Много възможно е именно част от акциите му да бъдат използвани като залог срещу получаването на заемите от Morgan Stanley, но това засега не е потвърдено. 

Илон Мъск, Джеф Безос, кои са най-богатите хора на планетата според Forbes

Ето кои са най-богатите хора на планетата

За първи път - българи в класацията на милиардерите на Forbes

Важно е да споменем също така, че бордът на Twitter все още обсъжда предложението на милиардера и предстои то да бъде прието или отхвърлено.