По пътя на логиката, бихме предположили, че когато деактивираме профила си във Facebook, платформата вече няма как да събира данни за поведението ни онлайн. Излиза обаче, че нещата не седят точно така... Facebook продължава да следи как и какво търсим онлайн. Продължава да научава и за интересите ни, както и за страниците, които разглеждаме.

Разкритието идва от журналиста на CNET Алфред Нг, който е направил експеримент и в продължение на известно време е деактивирал профила си след всяко ползване.

Снимка 417259

Източник: iStock

След като установил, че при повторно активиране платформата продължава да му показва реклами, съответстващи на търсенията му в интернет в периодите, в които акаунтът му е бил деактивиран, Алфред решил да задълбае повече. 

Така установил, че в правилата на Facebook не пише почти нищо за събирането на данни, когато профилът ни е деактивиран.

Цялостното изтриване на профила е най-ефективното решение, ако не искаме Facebook да ни следи, но дори тогава нямаме пълна защита. 

Снимка 417258

Източник: iStock

Истината е, че въпреки изтрития профил Зукърбърг и хората му могат да виждат какво правим в мрежата. Причината за това са бутоните на Facebook за харесване и споделяне, които са вградени в над 250 милиона уеб страници.

Facebook се изправя пред криминално разследване

Facebook - пред криминално разследване

Netflix и Spotify са имали достъп до съобщенията ни

Когато попаднем на някоя от тези страници, алгоритмите на сайта автоматично събират информация за нас и за съдържанието, което гледаме, и чинно съхраняват тази информация в сървърите си.

Защо е добре веднага да сменим паролите си в Instagram и Facebook

Защо е добре веднага да сменим паролите си в Instagram и Facebook

Поредният “дефект” в системите на социалната мрежа