Колкото и изненадващо да изглежда, проблемите и тайните на Facebook продължават да изплуват, като че идват от безкрайна бездна.

След всички скандали и разкрития около неетичните практики в компанията на Зукърбърг, вчера, 22 март, стана ясно, че паролите на 600 милиона потребители са били съхранявани в съвсем обикновен текстови файл, до който са имали достъп до над 20 000 служители на Facebook.

Facebook се изправя пред криминално разследване

Facebook - пред криминално разследване

Netflix и Spotify са имали достъп до съобщенията ни

Според последни данни от края на 2018 г., Facebook има над 2.2 милиарда активни месечни посетители, като през 2012 г. това число е било с над 1 милиард по-малко. Идеята е, че 600 милиона са твърде голяма част, както от настоящите активни потребители, така и от тези, които редовно са ползвали мрежата през 2012 г.

#boardingpass, Facebook, Instagram и бордните карти, постнати в социалните мрежи

Защо да не публикуваме бордната си карта в социалните мрежи

Опасностите, на които се излагаме сами

Някъде тогава се е появил и "дефектът" в системите на компанията, който е позволил паролите да не се криптират, а да бъдат съхранявани като обикновен текст. 

Това означава, че има доста голям шанс нашата собствена парола да е била достъпна във въпросния незащитен файл.

Възможно е в това число да има и пароли от Instagram профили, ако съдим по изявлението на Facebook по въпроса, в което компанията обещава да съобщи на "десетки милиони потребители на Instagram" за ситуацията.

Защо да не си качваме снимка отпреди 10 години във Facebook

Защо да не си качваме снимка отпреди 10 години във Facebook

Удобен метод за обучение на изкуствен интелект