Този петък забавленията са не само по дискотеките и на морето, а и в небето. 27 юли е наситен с небесни събития, които вероятно ще са ни и веднъж в живота.

За съжаление, има голяма вероятност облаците, които не си тръгват вече с дни, да попречат на гледката. Но, ето какво ще се случи след броени часове, дори и ние да не успеем да го видим.

Снимка 370555

Източник: iStock

В момента Луната е във фаза на пълнолуние. Освен че ще грее ярко на небето, тя ще бъде оцветена и в червеникави нюанси. С този необичаен, но не и невиждан вид естественият спътник на земята ще бъде цели 103 минути.

Така явлението Кървава Луна, което ще наблюдаваме довечера, се превръща в най-дългото за XXI век, с 26 минути повече от предишния първенец.

Редом с този рекорд, имаме и още един - най-продължително лунно затъмнение за последните 100 години. То ще се комбинира с "кървавата" Луна и ще може да бъде наблюдавано от Европа, Средния Изток, Африка, Австралия, по-голямата част от Азия и Южна Америка. 

Снимка 370554

Източник: iStock

У нас впечатляващото две в едно небесно явление ще може да бъде наблюдавано частично от 21:24 ч., а в пълната си фаза ще бъде между 22:30 и 00:13 ч. Очаква се именно по тези географски ширини затъмнението да бъде най-забележително.

Тогава Луната ще мине право през сянката на Земята и заедно със Слънцето се подрежат в една линия. От тази подредба и пречупването на светлината идват червните цветове по спътника на нашата планета. Продължителността от 103 минути е вероятно най-дългата възможна за подобно затъмнение, смятат учени, цитирани от BBC.

И слънчево, и лунно затъмнение - какво да очакваме

Предстоят и слънчево, и лунно затъмнения

Какво да очакваме от наситения с космически събития юли

Заради това подреждане на небесните тела, от нашата планета ще имаме много по-добра гледка към Марс, Венера, Юпитер и Сатурн. Но не и с невъоръжено око, разбира се. Най-ярък ще е Марс, който ще е най-близо до Земята и ще грее червен заедно до Луната.